Gouden Schoen en toen: ‘Vergeten’ Mark Meijer

| 16-10-2019

Mark Meijer (23) werd in 2013 winnaar van de Zwolse Gouden Schoen, uitgereikt aan de topscorer van het Zwols Kampioenschap Voetbal voor A-junioren. Hij maakte tijdens het toernooi zeven goals en dat was voldoende. Hoe is het hem daarna vergaan?

Het jaar waarin Meijer de Zwolse Gouden Schoen in de wacht sleept, is voor Be Quick-begrippen niet eens een fantastisch jaar. Iedere keer zijn de A-junioren van de club favoriet voor het winnen van het Zwols Kampioenschap, maar in 2013 komt Be Quick niet verder dan een derde plaats. “Heel matig voor Be Quick”, grijnst Meijer. “Ik speelde toen met veel jongens die niet in A1 zaten. Ik was dat seizoen ook een half jaar gestopt, omdat ik niet echt goed met de trainer kon. Ik ben van nature een spits, maar werd door hem centraal achterin gezet. Op het toernooi speelde ik voor het eerst weer een wedstrijd en op de laatste dag pakte ik de Gouden Schoen. Mijn concurrent was volgens mij geblesseerd.”

Bij het winnen van de Gouden Schoen blijft het niet, want een jaar later weet hij met Be Quick toch het Zwols Kampioenschap op zijn naam te zetten. Meijer stoot door naar het eerste elftal van de club, maar daar loopt het spaak. De aanvaller maakt twee jaar lang deel uit van de hoofdmacht, maar verdwijnt plots van de radar. “Ik ben halverwege het tweede seizoen in de problemen gekomen in verband met overspannenheid. Ik had burn-out klachten. Vanaf dat moment was voetbal meer een verplichting dan dat het voor ontspanning zorgde. Dat is eigenlijk tot op de dag van vandaag zo. Het gevoel is nooit weggegaan. Ik heb het nog wel even geprobeerd bij The Knickerbockers in Groningen, waar ik nu ook woon. Maar de liefde voor het spelletje is een beetje verdwenen.”

Hyperventileren
Het gaat voor Meijer mis na een wedstrijd bij Be Quick. Samen met zijn maten zit hij nog even in de kantine, om vervolgens naar zijn vriendin te vertrekken. Daar ligt hij in bed, als de schrik toeslaat. “We waren een film aan het kijken en ineens had ik het gevoel dat ik een hartaanval zou krijgen. Ik pakte mijn vriendin beet en zei: dit gaat niet goed. Ik ging hyperventileren, werd misselijk en duizelig. Op die avond is het begonnen. Ik ben toen naar de huisarts gegaan en daar kreeg ik de diagnose”, vertelt Mark Meijer, die ook op het veld last krijgt van de klachten. “Ik weet nog dat ik over mijn voeten struikelde en zo. Ik had gewoon geen energie om iets te doen.”

Hij werkt veel, studeert, heeft veel verplichtingen en daardoor loopt het emmertje over. Voetballen zet hij op een lager pitje en bij Be Quick is hij daarna sporadisch te vinden. Anno 2019 zijn de klachten weg en is Meijer weer een beetje de oude. Voetballen doet hij voorlopig echter niet. “Misschien als mijn vrienden straks een vriendenteam gaan opstarten, dan ben ik daar wel voor te porren. Maar de rust die ik nu heb, koester ik heel erg. Zo zie je maar hoe het kan lopen. Ik ben er gelukkig wel helemaal van hersteld.”

Gouden Schoen en toen...
- Nima Shimeri
- Cas Duiker
- Tijjani Reijnders
- Twan Zuidmeer
- Mehran Ali Pour Asli
- Joey Kroes
- Levi el Atiaoui

Voetbal, Be Quick ’28, Zwolse Gouden Schoen, Gouden Schoen en toen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws