Gouden Schoen en toen: Twan Zuidmeer

| 18-09-2019

Twan Zuidmeer (23) werd in 2015 winnaar van de Zwolse Gouden Schoen, uitgereikt aan de topscorer van het Zwols Kampioenschap Voetbal voor A-junioren. Hij maakte elf doelpunten en dat was voldoende voor het binnenhalen van de schoen. Hoe is het hem daarna vergaan?

Zuidmeer is misschien wel één van de Zwollenaren die het vaakst op het Zwols Kampioenschap Voetbal is te vinden. Hij doet als B-junior al mee met de A1 van Zwolsche Boys. Een jaar later speelt hij voor de A1 van Berkum. En weer een jaar later draagt hij het shirt van SVI. “Als de naïeve, jonge voetballer die ik was, dacht ik serieus kans te maken bij Berkum. Vrij snel kom je er achter dat het niet mogelijk is. Ik ben daarna naar SVI gegaan, waar ik eigenlijk als back zou spelen. Uiteindelijk ben ik in de spits geposteerd, scoorde ik, en ben ik er niet meer weggegaan. Ook op het toernooi scoorde ik. Tegen SV Zwolle maakte ik er bijvoorbeeld zeven.”

De spits van SVI wint niet alleen de Gouden Schoen, maar samen met zijn teamgenoten ook het toernooi. In de finale neemt hij de beslissende strafschop voor zijn rekening, zijn allerlaatste wapenfeit als jeugdspeler. Zuidmeer moet immers over naar de senioren en speelt tot op de dag van vandaag voor SVI. “In mijn eerste jaar in het eerste legde ik mezelf een bijzonder hoge druk op. Ik vond dat ik net zoveel doelpunten moest maken als in de A1. Die druk heeft me wel genekt, omdat ik vooral tegen mezelf ging voetballen. Ik was constant boos en snel verongelijkt”, beseft de Zwollenaar zich nu. In zijn eerste jaar treft hij toch tien keer doel.

Het doet zijn ogen openen, dat lastige eerste jaar bij het vlaggenschip van SVI. Het moeten is er al snel vanaf. “Ik ben er daardoor achter gekomen dat ik altijd honderd procent moet geven om een vuist te kunnen maken. Zowel in wedstrijden als in trainingen. Dat relativeringsvermogen is na het eerste seizoen gekomen, omdat het duidelijk werd dat ik niet even dertig doelpunten ging maken”, stelt Zuidmeer, die daardoor weer meer van het spelletje geniet. De geldingsdrang maakt plaats voor plezier, ook al zit hij zo nu en dan op de bank.

Flinke concurrentie
Helemaal als SVI het voor elkaar krijgt om Youp Kok los te weken bij Berkum. Een geduchte concurrent, die in zijn eerste seizoen goed is voor liefst 22 competitietreffers. Hij speelt Zuidmeer naar de bank, maar die heeft daar eigenlijk weinig moeite mee. “Ik ben gebrand als geen ander, zeker weten. Maar ik heb Youp voor me en die is kwalitatief gewoon beter”, weet Zuidmeer, die desondanks probeert om zijn teamgenoot het vuur aan de schenen te leggen. “Ik heb de hele zomer keihard doorgetraind, omdat ik hoop het hem moeilijk te maken. Ik heb niet het talent van Youp, maar werk keihard om er te staan. Ik moet helemaal fit zijn en dat werpt zijn vruchten al wel een beetje af.”

Met SVI promoveert Zuidmeer in 2019 voor het eerst in de clubhistorie naar de eerste klasse. Op dat moment is hij ook bezig met de organisatie van het Zwols Kampioenschap Voetbal, in het verleden opgezet door zijn vader Rik. Voor het tweede achtereenvolgende jaar komt het toernooi echter niet van de grond. “Ik vind dat heel jammer”, treurt Zuidmeer. “Mijn vader heeft het twee jaar geleden overgedragen aan de nieuwe generatie. Het blijkt moeilijk om een toernooi op te zetten, maar we hebben ook veel ongeluk gehad. Veel verenigingen konden geen team op de been krijgen en je merkt dat clubs terughoudend zijn vanwege het kwaliteitsverschil. De laatste keer hadden we maar zes ploegen. We zijn er zeker van dat het weer gaat lukken, zodat iedereen zich tijdens dit toernooi kan laten zien. Het moet weer terugkomen.”

Gouden Schoen en toen...
- Nima Shimeri
- Cas Duiker
- Tijjani Reijnders
- Mehran Ali Pour Asli
- Joey Kroes
- Mark Meijer
- Levi el Atiaoui

Voetbal, SVI, Zwols Kampioenschap Voetbal, Zwolse Gouden Schoen, Gouden Schoen en toen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws