Gouden Schoen en toen: Tijjani Reijnders

| 11-09-2019

Tijjani Reijnders (20) werd in 2016 winnaar van de Zwolse Gouden Schoen, uitgereikt aan de topscorer van het Zwols Kampioenschap Voetbal voor A-junioren. De aanvaller maakte elf goals en dat was voldoende om topscorer te worden. Hoe is het hem daarna vergaan?

Het is een aparte gewaarwording tijdens het Zwols Kampioenschap Voetbal van 2016. Het A1-elftal van CSV ’28 valt op, vooral door de broertjes Eliano en Tijjani Reijnders. De twee besluiten om FC Twente te verruilen voor PEC Zwolle, maar mogen door omstandigheden nog geen officiële wedstrijden spelen voor PEC. De broers vinden een oplossing, mede dankzij vader Martin die op dat moment hoofdtrainer is van vierdeklasser CSV ’28. Ze voetballen een seizoen lang onder zijn hoede. Al moet Eliano nog even wachten. Hij is te jong om in het seniorenvoetbal te spelen, waar Tijjani gelijk aan de bak gaat.

Een bijzondere constructie, die niet vaak voorkomt. “Ik heb er echt veel van geleerd”, vertelt Reijnders, kort na zijn training met het eerste van AZ. “Mijn vader was er trainer en van hem heb ik het meeste geleerd. Ik denk ook dat ik nog steeds het meeste van mijn vader kan leren. Daarom ook die keuze. Uiteindelijk ligt het er dan aan hoe je het zelf invult. Ik heb dat jaar tegen volwassen mannen gespeeld, die mijn vader konden zijn. Soms kreeg ik wel eens een doodschop, maar daardoor heb ik geleerd om uit de duels te blijven. Ik kijk er echt met een goed gevoel op terug. Het zal me altijd bijblijven.”

Weiland
Eén van de herinneringen is een uitwedstrijd bij ’s Heerenbroek, waar je tussen de huizen door naar het speelveld loopt. “Toen ik daar kwam, dacht ik echt dat we op een weiland gingen spelen of zo. Dat is een heel verschil met nu, als je ineens in een vol stadion staat. Net als het niveau van de scheidsrechters”, lacht Reijnders, die na zijn periode bij CSV razendsnel sprongen maakt. Hij komt terecht in de onder 19 van PEC Zwolle, waar hij in eerste instantie niet eens bij de selectie zit. “Drie wedstrijden volgens mij. Vervolgens heb ik het goed opgepakt. Het jaar daarna mocht ik in de voorbereiding al meedoen met het eerste”, vertelt Reijnders, die in de competitie direct bij de wedstrijdselectie zit.

Hij maakt zelfs zijn debuut in de eredivisie, maar daarna trekt hij er al snel op uit. Terwijl PEC Zwolle treuzelt met het aanbieden van een profcontract, zit AZ op het vinkentouw. De Alkmaarders slaan toe en halen Reijnders op uit Zwolle. “Zwolle wachtte lang. Als ze een paar weken eerder waren geweest, was het misschien anders gelopen. Nu kwam AZ en toen was het een makkelijke keuze. Je gaat nadenken hoe je het snelst doelen kunt bereiken en daar kwam AZ uit. Ik ben nog steeds heel blij met die keuze, want je gaat voor je eigen carrière. Daar heb ik geen moment spijt van gehad. Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Als je alleen al de trainingsfaciliteiten ziet, dan mag ik niet klagen.”

Debuut
In Alkmaar speelt hij in zijn eerste seizoen voornamelijk bij de beloften, maar aan het einde van dat jaar maakt hij zijn debuut in de hoofdmacht. Op de laatste speeldag van het seizoen 2017-2018 mag hij, uitgerekend tegen PEC Zwolle, invallen. Zijn definitieve doorbraak laat nog op zich wachten, al zit hij dit seizoen steeds vaker bij de wedstrijdselectie. Ook als AZ Europa in gaat. “Dat zijn mooie dingen om mee te maken. Je ziet hoe dat allemaal gaat en dat is heel leerzaam. Voor de rest kan ik nog speelminuten bij Jong AZ maken, dat is ook heel belangrijk. Die wedstrijden zijn van een goed niveau, dus dat is mooi. Op dit moment laat ik een goede indruk achter, dat moet ik zien vast te houden.”

En Zwolle? Is hij daar nog wel eens te vinden? “Ja, zeker”, zegt Reijnders met zijn karakteristieke lach. “Als ik een dag vrij ben, dan ben ik er altijd nog te vinden. Even bij mijn ouders langs of even naar vrienden, dat doe ik wel.” Zijn definitieve doorbraak in Zwolle blijft vooralsnog uit, maar in Alkmaar is hij duidelijk helemaal op zijn plek. “Zwolle blijft een mooie club. Ik heb sowieso geen hard feelings. Misschien later, in een verder stadium, dat ik er aan ga denken om terug te keren. Maar eerst focussen op wat nu is en doorbreken bij AZ.”

Gouden Schoen en toen...
- Nima Shimeri
- Cas Duiker
- Twan Zuidmeer
- Mehran Ali Pour Asli
- Joey Kroes
- Mark Meijer

Voetbal, CSV ‘28, Zwolse Gouden Schoen, Gouden Schoen en toen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws