Gouden Schoen en toen: Spits Joey Kroes

| 09-10-2019

Joey Kroes (21) werd in 2014 winnaar van de Zwolse Gouden Schoen, uitgereikt aan de topscorer van het Zwols Kampioenschap Voetbal voor A-junioren. Hij maakte tijdens het toernooi tien goals, waarvan zes in de laatste wedstrijd. Hoe is het hem daarna vergaan?

Na Nima Shimeri, Cas Duiker, Mehran Ali Pour Asli en Mark Meijer is Joey Kroes de eerste winnaar van de Zwolse Gouden Schoen die niet uitkomt voor Be Quick ‘28. Kroes doet in 2014 - op 15-jarige leeftijd - met een combinatieteam van Wijthmen en Hoonhorst mee aan het Zwols Kampioenschap en dan denk je niet direct aan het winnen van de Gouden Schoen. Toch lukt het Kroes, mede omdat hij in de strijd om de zevende plaats er liefst zes maakt. “Ik wist eerst niet eens dat de Gouden Schoen er was”, lacht de goalgetter. “Op een gegeven moment zag ik dat ik in dat klassement op vier stond, dus toen begon het wel te leven. Tegen SV Zwolle gunden de jongens het mij echt. Ik maakte er zes.”

In de jaren daarna doet Kroes nog een paar keer mee aan het toernooi, maar hij slaagt er niet in om de Gouden Schoen nogmaals te winnen. Eenmaal in de senioren gaat Kroes ‘gewoon’ weer spelen voor Hoonhorst, het dorp waar hij nog altijd woont. “Ik speel al mijn hele leven bij Hoonhorst. Toen ik tweedejaars A-junior was, ben ik overgegaan naar het eerste elftal. Dat was wel een heel zwaar jaar, want er stopten veel basiskrachten. Wij moesten dat als jonge gasten opvangen. Er kwam een nieuwe trainer en via de nacompetitie zijn we uiteindelijk in de vierde klasse gebleven.”

Toch degradatie
De matige resultaten houden nog even aan, want een jaar later is degradatie niet te voorkomen. In het seizoen 2017-2018 eindigt Hoonhorst als laatste in de vierde klasse, waardoor het de aftocht blaast. “We voetbalden eigenlijk best goed, maar we kregen te makkelijk tegengoals en er werden te weinig kansen omgezet in doelpunten. We speelden niet volwassen genoeg”, stelt Kroes, die in dat seizoen ook maar tot twee doelpunten komt. Hoe anders is dat een jaar later, als Hoonhorst uitkomt in de vijfde klasse van het district Noord.

Kroes rijgt in dat seizoen de doelpunten aaneen en komt in de competitie tot een totaal van liefst 29. Hij heeft daarmee een groot aandeel in een bijzonder succesvol jaar, want Hoonhorst wordt kampioen. “In het district Noord kom je meer dorpse clubs tegen en dan is de sfeer gewoon heel anders. Dat beviel heel goed. We hebben goed voetbal gespeeld en werden terecht kampioen. Nu zijn we allemaal een paar jaar verder en kunnen we mooi zien hoe we zijn gegroeid. We spelen nu in dezelfde klasse als twee jaar geleden, toen we kansloos degradeerden.”

Hogerop?
In zijn jongere jaren voetbalt Joey Kroes een jaar lang bij de gecombineerde jeugdopleiding van Go Ahead Eagles en FC Twente. Maar inmiddels speelt hij dus lekker in zijn eigen dorp en daar gaat hij naar alle waarschijnlijkheid voorlopig niet weg. Een stap hogerop, dat hoeft voor hem niet zo. “Ik heb eigenlijk nooit de behoefte gehad om hogerop te voetballen”, grinnikt Kroes. “Nu hebben we ook een goed voetballende ploeg. Dat maakt het ook wel leuk. En ik speel gewoon samen met vrienden. Voor mij is er geen reden om weg te gaan. Waarom zou ik twee niveaus hoger gaan spelen?”

Gouden Schoen en toen...
- Nima Shimeri
- Cas Duiker
- Tijjani Reijnders
- Twan Zuidmeer
- Mehran Ali Pour Asli
- Mark Meijer
- Levi el Atiaoui

Voetbal, Wijthmen, Zwols Kampioenschap Voetbal, Zwolse Gouden Schoen, Gouden Schoen en toen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws