Gouden Schoen en toen: Spits Cas Duiker

| 04-09-2019

Cas Duiker (25) won in 2011 de Zwolse Gouden Schoen, uitgereikt aan de topscorer van het Zwols Kampioenschap Voetbal voor A-junioren. Hij maakte tijdens de derde editie van het toernooi zeven doelpunten en daarmee bleef hij Youp Kok net voor.

De strijd met Youp Kok van Berkum, hij weet het nog als de dag van gisteren. Het is 2012 als Duiker, in het shirt van Be Quick ‘28, zijn debuut op het Zwols Kampioenschap Voetbal maakt, en gelijk doet hij mee om alle prijzen. Be Quick is de kersverse kampioen van de vierde divisie en de torenhoge favoriet voor het Zwolse toernooi. “Je moet dat toernooi winnen en dat lukte”, herinnert Duiker zich. “De Gouden Schoen was wel een dingetje dat jaar, want bij Berkum speelde Youp Kok. Ook een goede speler. Als spits moet je gretig zijn voor zo’n prijs, al gaat het natuurlijk om het team. Maar het was mooi dat het lukte.”

Een jaar later doet Duiker opnieuw mee aan het toernooi en lijkt hij weer aanspraak te maken op de Gouden Schoen. In de eerste wedstrijd maakt hij liefst vier treffers, maar dan gaat het mis. Tijdens het daaropvolgende duel loopt hij een hamstringblessure op en daar houdt hij jarenlang last van. “Ik ben vorig seizoen eigenlijk pas voor het eerst echt fit geweest”, zegt Duiker. “Mijn hamstrings speelden altijd op. Ze zijn veel te kort. Ik heb bij verschillende fysio’s gelopen, zelfs bij de sportfysio van Go Ahead Eagles. Nu is het duidelijk hoe ik fit moet blijven. Ik doe voor iedere training en wedstrijd rekoefeningen en daardoor komen ze op lengte. Dat merk ik echt.”

Mede door het fysieke ongemak komt Duiker bij Be Quick steeds minder aan spelen toe. Trainer Arnie Pot geeft Bas Buimer de voorkeur en daardoor zit Duiker vooral op de bank. Hij besluit in 2016 zijn heil elders te zoeken en strijkt neer bij Olympia ‘28 in Hasselt. “Ik koos voor mezelf, omdat ik wilde spelen. Ik heb met veel clubs gesproken, ook uit Zwolle, maar Olympia voelde het beste. Ik heb er nooit spijt van gehad”, stelt Duiker, die in Hasselt voor een ander geluid zorgt. “Ik ben een stadse jongen en ben heel direct. Daar moesten ze volgens mij aan wennen. Aan de ene kant werd het positief ontvangen, maar aan de andere kant dachten ze soms ook: zo, dat zijn we niet gewend.”

Terugkeer
Na één seizoen is het huwelijk tussen Duiker en Olympia alweer voorbij en keert hij terug bij Be Quick. “Het was hem net niet. Ik miste ook een beetje de gezelligheid. Een biertje drinken op donderdagavond, op zaterdagavond stappen, dat soort dingen. Bij Be Quick voel ik me dan meer thuis”, vertelt de eerlijke aanvaller, die na zijn terugkeer weer meer in de plannen voor komt. De doelpunten laten in eerste instantie echter lang op zich wachten, want in het seizoen 2018-2019 vindt hij pas in de laatste wedstrijd het net. “Een spits wordt afgerekend op zijn goals, dus ik heb het niet goed gedaan. Maar het zit er wel.”

Inmiddels speelt hij dus gewoon weer in het rood en zwart en maakt hij nog steeds deel uit van het eerste elftal. Als het aan Duiker ligt, blijft dat voorlopig nog wel even zo. “Ik kan het iedereen aanraden om eens in een andere keuken te gaan kijken. Niet dat ik een clubhopper ben hoor, want ik heb een echt Be Quick-hart. Zeg nooit nooit, maar ik heb voorlopig geen plannen om hier weg te gaan. Het is echt mijn sportfamilie geworden.”

Gouden Schoen en toen...
- Nima Shimeri
- Tijjani Reijnders
- Twan Zuidmeer
- Mehran Ali Pour Asli
- Joey Kroes
- Mark Meijer
- Levi el Atiaoui

Voetbal, Be Quick ’28, Zwolse Gouden Schoen, Gouden Schoen en toen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws