Gouden Schoen en toen: Nima Shimeri

| 28-08-2019

Nima Shimeri (26) werd in 2010 de eerste winnaar van de Zwolse Gouden Schoen, uitgereikt aan de topscorer van het Zwols Kampioenschap Voetbal voor A-junioren. De aanvaller maakte zeven goals en dat was voldoende om topscorer te worden. Hoe is het hem daarna vergaan?

Gedurende het toernooi heeft Shimeri niet eens door dat er ook wordt gestreden om een echte Gouden Schoen. Met Be Quick ’28 wordt hij al vroeg uitgeschakeld voor de toernooizege en dan rest alleen nog de strijd om plaats zeven. Net voor die wedstrijd hoort Shimeri van de Gouden Schoen en dat zorgt voor flinke motivatie. “Normaal zag je de sterren op televisie met zo’n schoen, nu kon ik er zelf eentje winnen. Ik heb in die wedstrijd echt alles alleen gedaan. Acties maken, proberen te scoren. William Bakker was trainer en die bleef schreeuwen dat ik af moest spelen. Na mijn vierde of vijfde goal zei hij dat alles op Nima moest, haha. Het werden zes goals.”

Een jaar later doet Shimeri nog een keer mee aan het toernooi en pakt hij met Be Quick de titel. Bij die vereniging maakt hij ook zijn debuut in het eerste elftal, om daarna meerdere clubs te dienen. Met Dieze West, waar hij onder andere broer Wahid als teamgenoot heeft, promoveert hij naar de hoofdklasse en vervolgens komt hij nog uit voor MSC en Unicum. “Maar het wilde niet meer”, begint hij zijn verhaal over zijn verdere loopbaan in het amateurvoetbal. “Toen ik bij Unicum voetbalde, werd mijn vrouw ziek. Een week nadat onze eerste dochter was geboren, werd er schildklierkanker ontdekt. Ik ging voor haar zorgen en ben daarom, na een half jaar bij Unicum, gestopt met voetballen.”

Er breekt voor Shimeri een zware tijd aan. Zijn geliefde sport moet hij voor een groot deel vaarwel zeggen, want het zorgen voor zijn vrouw vergt veel van hem. Zijn MBO-studie energietechniek parkeert hij en gaat verder als mantelzorger. “Het was een hele zware tijd ja… Op dit moment ben ik nog steeds mantelzorger. Gelukkig is mijn vrouw een half jaar geleden genezen verklaard, maar ze is nog steeds hartstikke moe. Dat blijft ook nog wel even zo. Het is afwachten of dat helemaal verdwijnt, bij sommige mensen is het blijvend. Maar het gaat al beter.”

Zware knieblessure
In die heftige periode krijgt Shimeri steun vanuit de voetbalwereld, waarbij hij vooral Dieze West en trainer Michel van Oostrum wil noemen. “Het zit dan in de kleine dingen. Ze gaven me de tijd en lieten van zich horen”, stelt de voormalig aanvaller, die zelf ook nog eens met fysiek ongemak te maken krijgt. In een potje zaalvoetbal met IFC Zwolle loopt hij een kruisbandblessure op, waarvan hij nog altijd herstellende is. Het staat niet in verhouding tot de ziekte van zijn vrouw, maar pittig is het wel. “Het was in een duel met Tom IJzerman. Ik voelde direct mijn knie naar buiten schieten en dacht dat hij was gebroken. Eerst heb ik nog geprobeerd te voetballen, maar het ging niet. De knie werd dik en er bleek meer aan de hand. Mijn binnenste kruisband was gescheurd.”

Er volgt een operatie en inmiddels is Shimeri volop aan het revalideren. Naast het zorgen voor zijn vrouw is hij veelvuldig te vinden in de sportschool. Alles om te zorgen dat de knie weer enigszins de oude wordt en hij weer volledig fit door het leven kan. “Ik fitness bijna elke dag, zodat de knie goed blijft herstellen. Heel af en toe doe ik wel eens mee met wat kinderen, bijvoorbeeld op het Cruyff Court in Holtenbroek of op de kunstgrasveldjes bij CSV ’28. Dan keep ik, pass ik een klein beetje. Meer gaat nog niet”, baalt Shimeri.

Als de knie en - bovenal - de thuissituatie het toelaten, hoopt Shimeri zich in de toekomst weer te melden op een voetbalveld. Hij is lid van Dieze West en wie weet gaat hij zijn kunsten daar nog een keer vertonen. “Dat hoop ik wel, want natuurlijk mis je het voetballen. Als kind deed ik al niet anders en dat is altijd zo gebleven. Mocht het straks allemaal nog beter gaan, wil ik het weer gaan proberen. Bij Dieze West.”

Gouden Schoen en toen...
- Cas Duiker
- Tijjani Reijnders
- Twan Zuidmeer
- Mehran Ali Pour Asli
- Joey Kroes
- Mark Meijer
- Levi el Atiaoui

Voetbal, Be Quick ’28, Dieze West, Nima Shimeri, Zwolse Gouden Schoen, Gouden Schoen en toen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws