Gouden Schoen en toen: Mehran Ali Pour Asli

| 02-10-2019

Mehran Ali Pour Asli (25) werd in 2012 winnaar van de Zwolse Gouden Schoen, uitgereikt aan de topscorer van het Zwols Kampioenschap Voetbal voor A-junioren. Hij maakte tijdens het toernooi een recordaantal van twaalf goals. Hoe is het hem daarna vergaan?

Ali Pour Asli moet direct lachen als het over het winnen van de Zwolse Gouden Schoen gaat. In de historie van het toernooi is hij met twaalf treffers de meest productieve winnaar van de Gouden Schoen en dat feitje lepelt hij vrijwel direct op. “Ja, dat is toch mooi”, glundert de goalgetter. “Er kwam niemand anders verder dan elf doelpunten. Ik maakte er twaalf. Die eer hou ik toch hoog. Het was een prijs die telde, want het was echt een beloning voor hoe je presteerde. Als je mocht kiezen tussen een wedstrijd in het eerste en meedoen aan het Zwols Kampioenschap, dan koos je voor dat laatste. Zo was het echt.”

Na het winnen van de Gouden Schoen maakt hij de overstap naar de hoofdmacht van Be Quick ’28. Slechts één seizoen blijft hij bij het eerste van Be Quick, want een ambitieus verhaal van Dieze West spreekt de jongeling aan. “We werden met Dieze West direct kampioen in de tweede klasse. Marcel Boudesteijn was toen de trainer. Hij ging een jaar later naar d’ Olde Veste ‘54 en ik ben met hem meegegaan”, zegt Ali Pour Asli, die niet kan voorkomen dat Boudesteijn na een half jaar alweer het veld moet ruimen. De Zwollenaar blijft zelf wel spelen voor d’ Olde Veste, waar hij te maken krijgt met Arno Hoekstra. De opmaat voor het volgende hoofdstuk in zijn ‘carrière’.

Berkum
Diezelfde Hoekstra gaat twee jaar later aan de slag bij Berkum en weer trekt Ali Pour Asli, na een jaar hoofdklassevoetbal met Dieze West, mee met zijn trainer. Hij gaat opnieuw spelen in Zwolle en met Berkum pakt hij direct de titel in de eerste klasse. “Dat was ook fantastisch. Ik heb best veel clubs gehad, maar dat komt ook omdat ik mij overal goed kan aanpassen. De bal is rond, er staan 22 spelers op het veld en als ik één van die 22 ben, dan geniet ik”, stelt Ali Pour Asli, voor wie het grote genieten daarna pas begint. Hij speelt in het seizoen 2017-2018 voor MSC en wordt vader. “Van een dochtertje, Dahlia heet ze. Daarom zijn we ook in Assen gaan wonen.”

Achilles 1894 pikt het nieuws snel op en strikt Ali Pour Asli, die in het shirt van Achilles wederom in de hoofdklasse acteert. Het avontuur bij Achilles is echter van korte duur. “De club kreeg te maken met financiële problemen, waardoor het complete eerste elftal uit de competitie werd gehaald. Toen ben ik weer bij d’ Olde Veste ‘54 gaan spelen, waardoor ik halverwege het seizoen in een vertrouwde omgeving terecht kwam”, stelt de goalgetter, die nog altijd in Steenwijk actief is. Hij moet er elke keer toch al gauw zo’n 45 minuten voor rijden, maar Ali Pour Asli heeft er veel voor over om zijn liefde voor de sport te kunnen uiten.

Onafscheidelijk
Voetbal en Mehran Ali Pour Asli blijven onafscheidelijk. Ook in het dagelijks leven. Als klein jongetje droomt hij ervan om profvoetballer te worden en ergens leeft die droom nog steeds. Hij bivakkeert in ieder geval in de juiste omgeving, want anno 2019 loopt Ali Pour Asli stage bij PEC Zwolle. Hij zet zich daar met ziel en zaligheid in om voetbal als middel te gebruiken om maatschappelijke impact te creëren. Vanuit zijn HBO-studie Human & Resource Management schrijft hij daarvoor een plan, dat hij op 17 oktober 2019 bij basisschool De Wieden voor het eerst in de praktijk brengt. “Het operationele heb ik gedaan bij Ajax. Daar heb ik twee jaar een bijbaantje gehad, gaf ik onder andere de Ajax Camps & Clinics. Ik wil de spelers en speelsters van PEC Zwolle inzetten als rolmodellen, om zo meer participatie te creëren. Voor PEC is de regionale verankering heel belangrijk en dat past hier goed bij.”

Ali Pour Asli hoopt zijn stage om te zetten in een vast dienstverband. Er zijn zelfs al voorzichtige plannen om terug te keren in Zwolle en wellicht dus ook wel op de Zwolse voetbalvelden. “Dat is altijd een optie, want ik ben een geboren en getogen Zwollenaar. De woningmarkt in Zwolle is alleen niet zo aantrekkelijk, haha.”

Gouden Schoen en toen...
- Nima Shimeri
- Cas Duiker
- Tijjani Reijnders
- Twan Zuidmeer
- Joey Kroes
- Mark Meijer
- Levi el Atiaoui

VV Berkum, Voetbal, Be Quick ’28, Dieze West, Zwols Kampioenschap Voetbal, Zwolse Gouden Schoen, Mehran Ali Pour Asli, Gouden Schoen en toen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws