Golfers leren van verblijf in hoofdklasse

| 29-04-2016

Het eerste herenteam van Golfclub Zwolle staat op de rand van de spreekwoordelijke afgrond. Het eerste seizoen in de hoofdklasse dreigt te eindigen in degradatie, want na zaterdag kan het al gedaan zijn. Op de eigen baan fungeert de ploeg als gastheer, terwijl de concurrenten Amelisweerd en Almeerderhout tegen elkaar spelen. Bij winst van laatstgenoemde valt het doek en is Zwolle weer eersteklasser.

Uiteindelijk is de hoofdklasse het niveau waarop Golfclub Zwolle zich wil etaleren. De promotie van vorig seizoen leverde een eerste kennismaking op en direct werden er enkele pijnpunten blootgelegd. De Zwolse golfers begonnen nog niet eens zo gek, maar merkten al snel dat men in de breedte toch wel wat tekort kwam. Er werd close verloren van Noord Nederlandse en Amelisweerd en ook de wedstrijden tegen De Hoge Kleij en Houtrak werden verliezend afgesloten. Almeerderhout werd tussendoor nog wel over de knie gelegd, maar dat lijkt niet voldoende om aanspraak te maken op handhaving. “De laatste twee degraderen direct, dus dan gaat het al snel mis. Wij hebben niet twee of drie topspelers en die hebben andere teams wel. Dat is het verschil”, zo zegt captain Ente Bosma.

Er moeten dus overduidelijk nog meer stappen worden gezet om daadwerkelijk op het gewenste eindpunt te komen. Een stabiele hoofdklasser, dat wil Golfclub Zwolle eigenlijk wel worden. Dat is het echter nog niet. “Het verschil tussen de hoofd- en eerste klasse is wel een niveautje of drie. Vergelijk het maar met de eredivisie en de Jupiler League in het voetbal. Wij komen nog net iets tekort voor de hoofdklasse”, vindt Bosma, die tijdens de competitie zijn ogen openhield om te leren. “Kijk, het ligt bijvoorbeeld aan de oefenfaciliteiten. Wij waren laatst op de baan van de Koninklijke Haagsche, één van de mooiste banen van Nederland. Daar is het heerlijk spelen, blijf je zo de hele dag staan. Bij ons is het soms zo druk, dat je het na een uur wel gezien hebt. Daar moeten we in investeren.”

© Bert van der Kolk

Dat investeren gaat gestaag en moeizaam. Het ontbreekt Golfclub Zwolle aan financiële armslag om op dit moment groots te kunnen verbeteren. Er wordt wel druk gezocht naar sponsoren, om zo weer wat extra middelen te kunnen krijgen en te verbeteren. Die verbetering moet er uiteindelijk voor zorgen dat de grote talenten langer in Zwolle blijven. “Het gaat om het pakket wat je kunt aanbieden, bijvoorbeeld qua oefenfaciliteiten en trainingsuren. Als dat goed is, hou je de spelers vanzelf langer bij de club. En dan kunnen we met twee of drie jaar misschien wel weer knallen”, denkt Bosma hardop. Maar wat de afloop van het huidige seizoen ook moge zijn, het verblijf in de hoofdklasse is niet voor niets geweest. Het heeft in ieder geval huiswerk en een dot ervaring opgeleverd.

Golfclub Zwolle, Golf, Ente Bosma

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws