Gerrit Piek: ‘Klaar voor Triathlon Zwolle’

| 12-09-2013

“Ik ben er klaar voor en kijk vol vertrouwen uit naar mijn eerste triatlon.” Dat zegt Gerrit Piek, sportwethouder van de gemeente Zwolle, die zaterdag deelneemt aan de derde editie van de Triathlon Zwolle. “Ik hoop de achtste triatlon in anderhalf uur te volbrengen. En als alles gaat zoals ik verwacht dat het gaat, dan moet dat lukken. Misschien weet ik op het onderdeel zwemmen zelfs nog wel iets tijdwinst te boeken op mijn schema.”

© Annet van Raalten

Voor de wethouder, die zich de afgelopen jaren volledig heeft gestort op het hardlopen, is de triatlon een grote uitdaging. “Vorig jaar heb ik het startschot gegeven bij de Triathlon Zwolle en toen raakte ik aan de praat met de enthousiaste organisatoren. We hadden het onder andere over de clinic - in de aanloop naar het evenement - voor beginners en uiteindelijk vroeg iemand of ik niet mee wilde doen. En dat is blijven hangen”, vertelt Piek. “Eind vorig jaar was eigenlijk mijn doel om de Zwolse Halve Marathon te lopen, maar mijn sportarts adviseerde mij om het bij maximaal 10 kilometer te laten. En toen dacht ik weer aan de triatlon en heb mij vervolgens gewoon ingeschreven, voor zowel het evenement als de clinic.”

En zo begon de sportieve Piek in juni aan een nieuw avontuur. “De clinic is mij de afgelopen maanden goed bevallen. Het stimuleert enorm om samen met anderen naar een doel toe te werken”, vertelt de wethouder, die voorafgaand aan de clinic vooral op keek tegen het onderdeel zwemmen. “Fietsen doe ik elke dag en hardlopen lukt ook wel, maar zwemmen is een ander verhaal. De meeste mensen beheersen de schoolslag, de borstcrawl daarentegen is een stuk lastiger. Ik moest de eerste zwemtraining om mijzelf lachen, maar daarna is het gelukkig steeds beter gegaan.” In de Agnietenplas en in het Openluchtbad Zwolle schaafde Piek de afgelopen periode aan zijn techniek. “Er zit een behoorlijk verschil in zwemmen in een zwembad of in open water. Al vond ik het zwemmen in open water eigenlijk wel prettig. Ik hoefde in ieder geval niet steeds te keren.”

© Annet van Raalten

Mede door de zwemtrainingen tijdens de clinic kijkt Gerrit Piek vol vertrouwen uit naar zijn debuut. “Het is maar 500 meter, dus dat gaat zeker lukken. Ik heb er een goed gevoel bij”, vertelt de wethouder, die deze week de weersvoorspellingen op de voet volgt. “Voor het fietsen kan de wind nog spelbreker worden, want er zitten wel een paar open stukken in het parcours. Dat heb ik afgelopen zaterdag wel gemerkt tijdens een verkenningsrondje.” Desondanks houdt Piek, die zich klaarblijkelijk uitstekend heeft voorbereid, vast aan zijn doel. “Het zwemmen moet in een kwartier lukken. Als ik vervolgens gemiddeld 30 kilometer per uur fiets, heb ik veertig minuten nodig voor 20 kilometer fietsen. Daar tel ik vijf minuten bij voor het wisselen. En tot slot moet het hardlopen - 5 kilometer - wel in een half uur kunnen. Dus dan kom ik uit op een tijd van 1 uur en 30 minuten.”

Wethouder Gerrit Piek, Triatlon, Triathlon Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws