Gerben Last: ‘Nieuwe koers is de juiste’

| 30-03-2014

“De situatie is problematisch. Met nog drie wedstrijden voor de boeg staan we vierde en dat is een directe degradatieplaats.” Dit zegt tafeltennisser Gerben Last, die met de eredivisieploeg van Tafeltennis Zwolle nog altijd in degradatienood verkeert. “Maar er is nog niets verloren. Bij de eerste twee gaan we niet meer eindigen, plek drie is echter niet onmogelijk.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Plaats drie. Dat is waar de Zwolse tafeltennissers de laatste wedstrijden voor spelen. Eindigt de ploeg op die positie, dan heeft het namelijk nog een uitweg om degradatie naar de eerste divisie te voorkomen: play-offs. Afgelopen zaterdag zakte TT Zwolle echter af naar een vierde positie, koploper Scylla bleek met 2-4 te sterk. “In principe hebben we terecht verloren. Zij hebben een ingespeelde ploeg, die tot dusver alles heeft gewonnen. Recht op meer hadden we niet”, zegt Last, die zaterdag vanwege persoonlijke omstandigheden fungeerde als coach. “Maar volgende week speel ik weer. Het was beter om even niet in actie te komen. Dat hebben we zo afgesproken.”

De strijd in de degradatiepoule is fel, maar voor de club misschien niet eens van heel groot belang. De huidige ploeg valt na dit seizoen uit elkaar en de club gaat een andere koers varen. Eigen jeugd krijgt binnen die koers een prominente rol. “En die weg is naar mijn mening ook de enige juiste. Je ziet het al bij veel andere clubs en dat werkt goed”, zegt Last, die zelf verkast naar het Hattemse Smash ’70. “Na 13,5 jaar in het eerste ben ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik blijf als trainer nog wel actief in Zwolle, maar ik ga mijn wedstrijden elders spelen. Smash is een stap omhoog en die stap heb ik nodig om mij te plaatsen voor Rio.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Want Rio, dat is waar het voor Last de aankomende jaren om draait. De tafeltennisser wil zich plaatsen voor de Paralympische Spelen van 2016, die worden gehouden in de Braziliaanse badplaats. “Rio is het doel. Voor plaatsing moet ik internationaal gezien 250 toernooicredits behalen en daarnaast moet ik ook aan de nationale eisen voldoen. Die zijn nog niet bekend, maar ik verwacht dat ik in de top acht van de wereld moet staan.” De Spelen zijn nog ver, de strijd tegen degradatie is de actualiteit. “Als sportman wil je altijd zo goed mogelijk presteren, dus we gaan zeker voor handhaving. Dan moeten we wel snel gaan winnen en dat is echt niet onmogelijk. Hopelijk gaat het lukken”, sluit Last hoopvol af.

Tafeltennis, Tafeltennis Zwolle, Gerben Last

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws