Gemaakte stappen maken Hilarius trots

| 24-12-2016

“Je denkt, verdorie… Daar gaat mijn baan, daar gaat mijn zekerheid. Maar op dit moment ben ik vooral heel erg trots.” Voor volleyballer Jelle Hilarius was 2016 een jaar tussen hoop en vrees. Hoop om het volleybal in Zwolle in leven te houden, vrees voor een werkloze periode. Het werd dat eerste en dat verguld de man van trots. Al was het knetterhard werken.

© Chris Overkleeft - FotoOverkleeft.nl

Ergens rond het station in Zwolle, op zeven hoog, met een uitzicht van heb ik jou daar. Daar zit Jelle Hilarius achter zijn bureau, druk aan het werk. De boomlange volleyballer is bezig om zijn maatschappelijke carrière op poten te zetten, om zo na zijn actieve sportcarrière gebakken te zitten. Maar ondertussen is hij nog druk bezig met het volleybal. En in het bijzonder het Zwolse volleybal. Hilarius is verantwoordelijk voor de wederopstanding van eredivisie in Zwolle, want hij sprong in het gat wat Landstede achterliet. De onderwijsinstelling besloot in 2016 te stoppen met de volleybaltak, waardoor Hilarius en zijn kompanen ineens zonder werkgever zaten.

Hilarius weet het nog als de dag van gisteren. Er werd een teambespreking belegd, zoals wel vaker in een normale volleybalweek. Maar toen het bestuur van de Stichting Topsportteams Zwolle binnenkwam, wist Hilarius genoeg. Foute boel. “Ik had in de wandelgangen al gehoord dat ze moesten kiezen tussen volleybal en basketbal. Dan hoop je dat de keuze valt op volleybal. We zaten daar in een lokaaltje en toen zag ik de bestuursleden binnenkomen. Tja, dan weet je wat er gaat komen.” Het bericht was duidelijk, Landstede Volleybal hield na het lopende seizoen op te bestaan. Nog een paar maanden strijden om het landskampioenschap, de beker en dan was het gedaan. Het bericht sloeg in als een bom.

Vlammetje ging uit
Uiteindelijk kwam er van spelen om de prijzen niet veel meer terecht. Ja, de bekerfinale werd nog gehaald, maar daarin was Abiant Lycurgus te sterk. De finale van de play-offs ging zelfs aan de neus van Landstede voorbij, uiteindelijk eindigde het als vierde. Het was allemaal een logisch gevolg op het keiharde nieuws. Het Landstede Volleybal-vlammetje ging langzaam uit. “Je merkte dat er een soort deken overheen lag. Zoiets van, waar doen we het nog voor”, vertelt Hilarius. “Aan de andere kant wilden we nog wel laten zien dat het bestuur de verkeerde keuze had gemaakt. Maar terugkijkend heeft dat bericht wel zijn uitwerking gehad. Iedereen was toch voor een deel met zichzelf bezig.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Dat gold ook voor Hilarius. Na een paar dagen treuren ging hij de kansen inschatten. Was er in Zwolle nog toekomst voor eredivisievolleybal? Hilarius studeerde op dat moment aan de Calo en zocht nog naar een stage. De doorstart van het volleybal in Zwolle, dat moest zijn project worden. “Op die manier ging ik, eigenwijs als ik ben, mijn eigen stageplaats creëren. Ik ben gaan overleggen met mijn stagebegeleider en uiteindelijk werd het plan goed bevonden.” Er startte een tijd van snoeihard werken, samen met kompaan Thijs van Noorden. De stage van Hilarius ging om drie dagen in de week, maar dat werden er al gauw vier, vijf en soms wel zes. Dat allemaal om dat ene doel te bewerkstelligen: eredivisie behouden voor Zwolle.

Financiële basis staat
Het lukte. Hilarius, Van Noorden en de anderen boksten een doorstart voor elkaar, waardoor er in oktober werd gestart met het nieuwe seizoen. “Daar ben ik nog steeds enorm trots op”, glimlacht Hilarius. “Voor de komende drie jaren is de financiële basis voor elkaar en het volleybal leeft ook. Misschien is dat niet af te zien aan het aantal toeschouwers, maar je merkt het wel. Als ik door Zwolle fiets, dan spreken mensen mij aan. Hebben ze het over de Kuipers-tijd, om die te laten herleven. Dat geeft veel energie.” De prestaties blijven echter achter. Topvolleybal Zwolle bungelt onderin de eredivisie en moet alle zeilen bijzetten om handhaving voor elkaar te krijgen.

Dat handhaven zal nog lastig zat worden, al is Hilarius wel positief gestemd. Hij is overtuigd dat zijn team het gaat redden. Hoe kijkt de volleyballer terug op 2016? “De trots overheerst”, is hij duidelijk. “Ik weet ook zeker dat wij het redden om in de eredivisie te blijven. Zo niet, dan zorgt het bij mezelf wel voor een groot dilemma. Want ik wil heel graag in Zwolle blijven, maar wil juist weer niet in de topdivisie spelen. Nou ja, daar denk ik voorlopig nog even niet aan. Wij blijven sowieso in de eredivisie!”

Kerstinterviews Sportief Zwolle:
- Van Bergen: ‘Iedereen neemt ons serieus’
- ‘Voor PEC Zwolle is helemaal niets logisch’

Volleybal, Jelle Hilarius, Topvolleybal Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws