Nipte zege in eerste halve finale Landstede

| 07-02-2019

Landstede Basketbal heeft donderdagavond in Dordrecht de eerste halve finale tegen Dutch Windmills nipt gewonnen. Na de mislukte, laatste Dordtse aanval eindigt de wedstrijd in 72-73. Donderdag 14 februari volgt de terugwedstrijd in Zwolle. Wie wint, staat in de finale van de Nederlandse beker. 

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

De Zwollenaren hebben het moeilijk in Dordrecht. De laatste competitiewedstrijd leidde tot een kleine nederlaag en het scheelde niet veel of een nieuwe verliespartij was een feit. Na de prima prestatie in Groningen, verloopt het spel allemaal veel moeizamer. Met nog een tweetal minuten te spelen kijken The Hammers tegen een achterstand van negen punten aan, maar een sterke slotfase voorkomt de nederlaag.

Het vizier lijkt op scherp te staan in de aanvangsfase. Shavon Coleman en Pim de Vries driven naar de basket, terwijl Ralf de Pagter met zijn fameuze hoekschot en de zeer sterk spelende Noah Dahlman goed van repliek dienen. Na een driepunter van Floris Versteeg, volgt de eerste misser van Kaza Kajami-Keane. Vanaf dat moment loopt Landstede Basketbal achter de feiten aan. Shavon Coleman countert de driepunter van Ralf de Pagter. Met een dunk op de break zorgt Jitto Kok voor een 20-14 tussenstand. Nieuweling Kayel Locke laat zich gelden met een score plus bonus en met een buzzerbeater verkleint hij de achterstand tot 22-19.

Ook in kwart twee lukt het de Zwollenaren niet voor de Zuid-Hollanders te komen. Het duurt erg lang voordat er ballen door de ring vallen. De 10-7 kwartstand spreekt wat dat betreft boekdelen. Bij 26-24 komt Landstede Basketbal langszij via een fraaie assist van Mike Schilder op Noah Dahlman. Het is te vroeg gejuicht. Alec Wintering leidt zijn ploeg naar een 32-26 ruststand.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Na de pauze is daar ineens Kaza Kajami-Keane. De Canadese spelverdeler kan zijn wil vandaag niet opleggen, maar in dit kwart is hij weergaloos. Na de openingsscore van Noah Dahlman en het met een van pijn vertrokken gezicht naar de bank strompelen van Shavon Coleman volgen veertien opeenvolgende punten van de Zwolse spelverdeler. Hij gaat back door, heeft een onnavolgbare drive en schiet en passant nog een aantal driepunters binnen. Het wekt dan ook geen verbazing dat een driepunter tot de eerste Zwolse voorsprong leidt op 3.34 van het einde van dit kwart. Als ook Nigel van Oostrum van ver treft, is een 0-12 run een feit. Met twee afstandsschoten van Floris Versteeg en twee rake vrijeworpen van Alec Wintering is het toch gelijk na dertig minuten: 49-49.

De Zwolse supporters zorgen voor een goede sfeer en zien vanaf de zijkant dat de voorsprong steeds van ploeg wisselt. Dan speelt de Zwolse ploeg aanvallend slordig en de razendsnelle Alec Wintering profiteert meerdere malen. Als Kayel Locke een opzettelijke fout maakt op een score van de kleine spelverdeler, profiteert de thuisploeg. De bonusvrijeworp gaat mis, maar uit de aansluitende aanval scoort Ryan Richardson: van 58-58 is het 64-58. Een technische fout voor coach Geert Hammink geeft Olaf Schaftenaar een gratis vrijeworp. De Dordtenaren ruiken bloed en geven alles. Pim de Vries schiet een driepunter en Wintering schiet maar weer eens vrijeworpen binnen na de vijfde persoonlijke fout van Kajami-Keane. Een nederlaag lijkt zich af te tekenen: 71-63.

Naar het einde toe toont de Zwolse ploeg karakter. Olaf Schaftenaar schiet eindelijk van ver raak, Noah Dahlman pakt aanvalsrebounds en buffelt punten bij elkaar en Mike Schilder gaat vol naar de basket. Daartegenover staat een enkele vrijeworp van Shavon Coleman, zodat de teller stopt bij 72-73. Na de competitiewedstrijd zondag tegen Apollo Amsterdam, volgt donderdag 14 februari de terugwedstrijd in Zwolle. Wie wint, staat in de finale van de Nederlandse beker.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Punten:
Noah Dahlman 23; Kaza Kajami-Keane 17; Ralf de Pagter 9; Kayel Locke en Mike Schilder 7; Olaf Schaftenaar 4; Nigel van Oostrum en Sherron Dorsey-Walker 3

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws