Gehavend Landstede houdt het lang vol

| 21-01-2017

Landstede Basketbal heeft zaterdagavond in het eigen Landstede Sportcentrum het duel tegen koploper Donar verloren. Zonder floor leader J.T. Tiller, Keegan Hyland en Lenno Witteveen toonde Landstede Basketbal veerkracht, maar uiteindelijk kwamen de Zwollenaren tekort. Na afloop van de matte topwedstrijd vierden de Groningers feest: 61-68.

© André Rump
© André Rump

Terwijl beide coaches met complimenten strooien met wat kleine prikkels tussendoor, stelt Freek Vos een heldere diagnose: “Stel nu dat Donar zonder Jeter speelt. Wat dan? Er had meer ingezeten vandaag.” Daarmee is Landstede-coach Herman van den Belt het wel eens: “We mogen wel wat meer vrijeworpen verzilveren (25 procent) en met zo’n reboundoverwicht (plus 10) en slechts 68 punten tegen, win je normaal wedstrijden.” “Een moeizame overwinning”, meldt Donar-coach Erik Braal. “En dat komt doordat Landstede Basketbal ons uit het ritme haalt. Ze spelen langzaam, te langzaam.”

Net als vorige week tegen Apollo komen The Hammers slecht uit de startblokken. Na de 0-9 start tegen Apollo staat het nu binnen drie minuten 0-8 door onder meer driepunters van Chase Fieler en Drago Pasalic. Na de eerste score van J.T. Yoho, die op een hem vreemde positie moet spelen, volgt een rommelige fase met veel missers en langdurige aanvallen met noodschoten of balverlies. Ineens is daar Olaf Schaftenaar, die demonstreert hoe je van afstand schiet. Met twee driepunters zet hij de Zwollenaren aan de juiste zijde van de score: 12-10.

© André Rump

In kwart twee zetten de Zwollenaren nog even meer druk. Yoho heeft een fraai block shot op Stefan Mladenovic en Schaftenaar ramt van ver nog maar een bal door de ring. Het is 17-10 met een 13-0 run. Het wat hautain spelende Donar maakt zich niet druk. Sean Cunningham schiet achteloos een bommetje, Chase Fieler geeft fraaie assists en Arvin Slagter verzilvert vier vrijeworpen. Mike Schilder is de enige aan Zwolse zijde die middels twee afstandsraketten en vrijeworpen weet te scoren. Dat rechtvaardigt zijn keuze voor man of the match al afdoende, naast zijn tomeloze inzet. Het dunkkanon van deze DBL-competitie Andrew Smith hamert tweemaal lekker door, zodat de Groningers met een 27-31 tussenstand aan de spreekwoordelijke thee kunnen.

Het derde kwart blijkt uiteindelijk het beslissende kwart van de wedstrijd te zijn. Lance Jeter laat zich nadrukkelijk gelden. Na afwisselende scores van Clayton Vette en Sean Cunningham, staat daar de gespierde Groningse Amerikaan. Hij begint met een mislukte alley-oop op Chase Fieler, maar revancheert zich daarna ruimschoots. Drie driepunters en een gewaagde lay-up tegen Clayton Vette maken het verschil. Braal: “Lance is gewoon een goede speler. Vergeet onze verdediging niet! Zwolle scoort maar elf punten dit kwart.” Van den Belt reageert: “Groningen straft onze fouten goed af. Yoho glijdt uit en Jeter schiet direct een driepunter. Nu krijgen ze ook wel de gemakkelijkere scores.”

© André Rump
© André Rump

Als Fieler er direct nog maar eens een driepunter overheen knalt, is het gat met 38-53 wel geslagen. Onder de Groninger borden heerst Nick Oudendag, die na een scoreloze eerste helft nu fraaie punten op zijn conto schrijft. Vanaf de vrijeworplijn is het mager: van nul uit zeven ga je niet lekker dromen. Landstede Basketbal knabbelt nog wat punten van de achterstand af mede door een fraaie slide lay-up van J.T. Yoho, maar kan Donar geen moment meer bedreigen. Weliswaar winnen de Zwollenaren naast het openingskwart ook het slotkwart, maar de punten gaan mee naar Groningen.

Punten:
Mike Schilder en Y.T. Yoho 13; Clayton Vette 12; Nick Oudendag 10; Olaf Schaftenaar 9; Nigel van Oostrum 4.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws