‘G-tennis is alleen maar plezier maken’

| 26-03-2014

Bekijk een gemiddelde tenniswedstrijd en het fanatisme spat er vanaf. Meedoen is niet belangrijker dan winnen, de zege is dat wat telt. Hoe anders is het woensdag bij tennisvereniging ZLTB, waar een groep tennissers van 12 tot 16 jaar de eerste stap in de tennissport zet. Bij de jongens en meisjes met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking draait het maar om één ding: plezier.

G-voetbal, G-hockey en rolstoeltennis, het zijn sporten die in Zwolle al even te beoefenen zijn. Tennis was echter een sport die voor deze doelgroep nog niet werd aangeboden. Tot afgelopen jaar, toen de Stichting Ad Huiberts besloot om in te zetten op Zwols G-tennis. Uiteindelijk kwamen alle Zwolse tennisverenigingen tot een samenwerking, waardoor kinderen met een beperking nu elke woensdag terecht kunnen op het park van ZLTB. “Wij organiseren het, maar het is in goed overleg met de andere verenigingen. Mochten zij bijvoorbeeld een vraag ontvangen, dan sturen ze diegene door naar ZLTB”, vertelt Danny van Deventer, bestuurslid van Stichting Ad Huiberts en vertegenwoordiger van ZLTB.

Een grote glimlach, high-fives en zelfs wereldrecords over slaan. In de grote opblaastent van tennisvereniging ZLTB straalt het plezier bij de G-tennissers er vanaf. Want plezier, dat is waar het elke woensdag om draait. Van 13.30 tot 15.30 uur beoefenen verschillende groepen onder leiding van trainer Harold Jans de sport. “Harold moet daar echt een compliment voor krijgen, hij doet het fantastisch”, vertelt Rob Fransen, sportcoach bij onderwijsinstelling De Twijn. De trainer krijgt tijdens de trainingen tevens ondersteuning van studenten van Deltion. “Zij zorgen voor de nodige hulp, waardoor er bijna één-op-één begeleiding is. Maar dat is ook wel nodig hoor. Er is veel niveauverschil en zo blijft het voor iedereen leuk”, zegt Fransen.

Naast de Zwolse tennisverenigingen ondersteunen ook Deltion, De Twijn en SportService Zwolle het initiatief. Op dit moment zijn er vooral kinderen van De Twijn actief. “Maar er is ook ruimte voor kinderen van buiten De Twijn. Iedereen tussen de 8 en 16 jaar is welkom”, zegt Van Deventer, die laat weten dat het initiatief binnen de club breed wordt gedragen. “Dat is en was wel een vereiste, maar de mensen worden zelfs steeds enthousiaster. Zo hebben we al twee sponsoren, maar meer steun kunnen we zeker nog gebruiken”, lacht hij. Terwijl het bestuurslid met trots spreekt over het initiatief, worden in de opblaashal inschrijfformulieren uitgedeeld voor een mogelijk vervolg. Twee meisjes zijn duidelijk. “Ik, ik”, reageren ze. Zij kijken nu al uit naar volgende week.

SportService Zwolle, Tennis, De Twijn, ZLTB, Deltion College, G-tennis

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws