Foto en zijn verhaal: Van Zwolle tot Madrid

| 16-09-2019

“Dit is de grootste overwinning uit mijn carrière!” Het zijn de woorden van wielrenner Fabio Jakobsen, die na drie zware koersweken de slotetappe van de Vuelta op zijn naam schrijft. De glorieuze overwinning in Madrid is, na zijn sprintzege in etappe vier, alweer zijn tweede etappezege in een grote ronde. Het roept mooie herinneringen op aan de Ceintuurbaan in Zwolle. Niet zo heel lang geleden.

Het is zaterdag 4 maart 2017 als de dan nog 20-jarige Fabio Jakobsen op het Grote Kerkplein in Zwolle verschijnt voor de 57ste editie van de Craft Ster van Zwolle. Door zijn rood-wit-blauwe trui (Nederlands kampioen bij de beloften) zijn veel ogen op hem gericht. Bovendien behoort hij daardoor tot één van de grote favorieten voor de zege op de Ceintuurbaan in Zwolle.

De omstandigheden zijn prima en dus maakt iedereen zich op voor een massasprint. Gunstig voor rappe mannen als Jakobsen. Het is echter diezelfde Jakobsen die na ruim 25 kilometer koers deel uit maakt van de kopgroep van negen renners. Te vroeg in de aanval? Wellicht. Het negental werkt in ieder geval goed samen en fietst een voorsprong van liefst acht minuten bij elkaar. En door onder meer een valpartij en een aantal lekke banden is de organisatie in het peloton ver te zoeken.

© Annet van Raalten

Met ongeveer veertig kilometer te gaan wordt al duidelijk dat de kopgroep uit de greep van het peloton blijft. Dat besef dringt ook snel door bij de mannen vooraan, waarna de aanvallen vanuit de kopgroep elkaar in hoog tempo opvolgen. Het lukt niemand om los te komen en dus maakt het negental zich op voor een sprint. In de aanloop naar die sprint kijkt iedereen naar Fabio Jakobsen, maar het is Wim Kleiman die op een kilometer van de streep aangaat. Jakobsen reageert direct en sprint via het wiel van Kleiman op oppermachtige wijze naar de winst op de Ceintuurbaan in Zwolle.

Ronde van Spanje
Exact twee en een half jaar na zijn overwinning in de Ster van Zwolle is Fabio Jakobsen al een ‘grote meneer’ in het profpeloton. Na het winnen van het Nederlands kampioenschap op 30 juni 2019, laat hij in de Vuelta aan de wereld zien wat hij in zijn mars heeft. Op de openingsdag trapt hij keurig - in gezelschap van heren als Philippe Gilbert, Zdeněk Stybar en Maximiliano Richeze - naar de tweede plaats in de ploegentijdrit. En drie dagen later is het al raak. In etappe vier laat hij op de streep in El Puig ‘sprintkanonnen’ als Sam Bennett en Fernando Gaviria achter zich.

© Annet van Raalten

Vier dagen na zijn dagsucces viert Jakobsen zijn 23ste verjaardag. En ondanks alle loodzware bergetappes blijft de nationaal kampioen knap in koers. Als beloning krijgt hij op zondag 15 september 2019 in Madrid de kans om het gaspedaal nog één keer volledig weg te trappen. “Ik had niet verwacht hier vandaag nog te zijn, maar blijkbaar zat ergens in mijzelf nog een motortje”, reageert de renner van Deceuninck-QuickStep, na de grootste overwinning uit zijn carrière. Tot dusver!

Foto en zijn verhaal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws