Foto en zijn verhaal: Keije Solen ‘on fire’

| 3 Maanden geleden.

Keije Solen is duidelijk ‘on fire’. Daar bestaat geen enkele twijfel over. De 13-jarige renner van Hanzerenners Zwolle rijgt de rood-wit-blauwe truien aaneen. “Dit is nummer zes”, reageert Solen, nadat hij voor het derde jaar op rij de nationale titel in de wacht sleept bij het Nederlands kampioenschap mountainbiken voor jeugd.

In Appelscha staat er geen maat op de jonge Zwollenaar, die in categorie 6 de concurrentie kansloos laat. Solen volbrengt het parcours in iets meer dan 45 minuten en rijdt nummer twee Senna Remijn op een achterstand van 2 minuten en 41 seconden. Casper van Hartskamp finisht op zijn beurt kort achter Senna Remijn en maakt daarmee het podium compleet. “Het was voor het publiek eigenlijk een hele saaie wedstrijd”, stelt Keije Solen, die vroeg in de eerste ronde demarreert en bij het ingaan van de tweede ronde al een voorsprong van een halve minuut heeft op zijn eerste achtervolger. “In het restant van de wedstrijd heb ik mijn voorsprong steeds verder uitgebouwd.”

Voor Keije Solen is het alweer de zesde nationale titel van zijn wielercarrière. “Ik ben nu drie keer Nederlands kampioen geworden op de mountainbike, twee keer op de weg en één keer bij het veldrijden”, vertelt de talentvolle Zwollenaar, die in de toekomst net zo goed hoopt te worden als Mathieu van der Poel. “Ja, ik vind Mathieu echt een toprenner. Voor mij springt hij er bovenuit”, aldus Solen, net als Van der Poel een alleskunner. “Persoonlijk heb ik geen uitgesproken voorkeur voor mountainbiken, wielrennen of veldrijden. Al moet ik zeggen dat het mountainbiken dit jaar wel heel goed gaat. En afgelopen zaterdag had ik op het NK echt een topdag.”

Na het winnen van zijn zesde rood-wit-blauwe trui is Solen duidelijk over zijn volgende doel. “Volgend jaar staat in Italië het EK mountainbiken op het programma en daar wil ik graag aan deelnemen”, zegt de 13-jarige Hanzerenner, die op het Centre for Sports & Education (CSE) in Zwolle zijn studie goed kan combineren met het fietsen. “Ik ben nu tweedejaars havo-leerling en tot dusver gaat het prima op school.”

NK MTB 2019
Keije Solen is niet de enige Zwollenaar die aan de start verschijnt van het NK MTB Jeugd 2019 in Appelscha. Ook Jette de Groot, Jinthe Nijboer, Flore de Groot en Brent Nijboer komen in actie en presteren niet onverdienstelijk. Zo fietst Jette de Groot (De Peddelaars) naar een keurige derde plaats in categorie 6 voor meisjes. En finisht Jinthe Nijboer (ATB Vereniging Oldebroek) in categorie 3 (meisjes) zelfs als nummer twee. De Zwolse Flore de Groot (De Peddelaars) blijft in categorie 2 (meisjes) steken op plek vijf. En Brent Nijboer (Hanzerenners Zwolle) eindigt als tiende in categorie 7 voor jongens.

Hanzerenners Zwolle, Keije Solen, Foto en zijn verhaal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws