Foto en zijn verhaal: ‘Beter een goede buur…’

| 21-10-2018

Het is een onbeschrijfelijk gevoel. Als klein jochie krijg je te horen dat uitgerekend jij de ‘pupil van de week’ mag zijn tijdens de wedstrijd van het jaar van jouw ‘cluppie’. In de dagen voor de derby doe je geen oog dicht. Iedereen is op de hoogte. Opa’s, oma’s, ooms, tantes, neefjes, nichtjes, vriendjes en vriendinnetjes. Iedereen mag het weten en natuurlijk komt iedereen kijken.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Op de dag van de wedstrijd ben je ruim twee uur eerder wakker dan normaal. Je springt uit bed en maakt iedereen in huis wakker. Het aftellen kan beginnen. Uren lijken wel weken en de klok lijkt langzamer te tikken dan ooit tevoren. Eenmaal op het sportpark krijg je een geweldig onthaal. Alle spelers komen één voor één langs om jou de hand te schudden. En daar blijft het niet bij, want je krijgt een geweldig clubtenue om aan te trekken. Het groen-wit gestreepte shirt, het zwarte broekje en de groen-witte sokken met daarop het clublogo zijn weliswaar veel te groot, maar het tenue zit als gegoten. Laat de wedstrijd maar beginnen, want mooier wordt het niet.

In de kleedkamer is de spanning om te snijden. Het spektakel tijdens de opkomst van de spelers is mede door de rook van het vuurwerk indrukwekkend. En jij loopt vol trots aan de hand van de aanvoerder van jouw club. Het is misschien zelfs een beetje eng, maar zonder twijfel onvergetelijk. De spelers van de ‘rivaal’ lopen allemaal langs jou heen alsof je er niet staat. De wedstrijd begint en is vanaf de kant eigenlijk niet om aan te gluren. De spanning vergoedt veel en gelukkig zie jij veel familieleden en al jouw vriendjes een stukje verderop staan. Ze zijn er allemaal. En echt speciaal voor jou, want het verloop van de derby zal ze werkelijk een biet zijn.

In de eerste helft valt er geen doelpunt. En ook na rust valt er lange tijd weinig te genieten. Toch vliegt de vlam in de pan. Vooral langs het veld. Je ziet supporters van jouw cluppie ruzie maken met fans van de tegenstander. Tussen de fans van de opponent zie je ook vriendjes staan uit de straat. Oh ja, die voetballen altijd met een wit shirt en een blauwe broek. De taferelen langs het veld kunnen het daglicht niet verdragen. Jouw veel te grote shirt komt plots goed van pas. De ruzie loopt zelfs zo hoog op dat de scheidsrechter besluit met alle spelers van het veld te gaan.

Na de onderbreking scoort de tegenstander al snel en eigenlijk ben je wel een beetje blij. In het restant van het duel vallen er geen doelpunten meer. Jammer, maar helaas. Jouw club verliest de wedstrijd van het jaar. De tegenstander viert uitbundig feest. Je geniet van de feestvreugde en denkt stiekem: zullen ze mijn veters hebben gezien?

Voetbal, ZAC, Zwolsche Boys, Sportpark Jo van Marle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws