Erik ten Hag winnaar Rinus Michels Award

| 17-05-2019

Voor de tweede keer in zijn loopbaan is Erik ten Hag vrijdagmiddag uitgeroepen tot trainer van het jaar in de eredivisie. De succescoach van Ajax was ondanks het feestgedruis van de afgelopen dagen aanwezig in het Zwolse MAC3Park Stadion en zichtbaar blij. “Het is een prachtige prijs en ik ben er heel trots op”, reageert Ten Hag.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Net als de voorgaande edities van het Nederlands Trainerscongres, was ook nummer zeventien weer een succes. Een groot aantal voetbaltrainers was naar Zwolle afgereisd voor een goedgevulde dag. Het programma speelde zich voornamelijk af op het kunstgras van PEC Zwolle. De thuishaven van de Zwolse eredivisionist was voor het achtste achtereenvolgende jaar decor voor het congres, georganiseerd door de CBV en de VVON, in samenwerking met het vakblad De Voetbaltrainer en de KNVB. De trainers/coaches werden allereerst welkom geheten, waarna er al snel over werd gegaan tot de demonstraties op het veld. De eerste was met de spelertjes van PEC Zwolle onder 12 jaar, die onder leiding van Dennis Rosink en Martijn Hollewand een aantrekkelijke training afwerkten.

Het programma ging vervolgens verder met een demonstratie van de vrouwen van Excelsior/Barendrecht, die onder leiding stond van Richard Mank. Mank liet een gedeelte zien van de gebruikelijke woensdagtraining, waarbij er onder andere een partijspel werd gespeeld. Daarna was het de beurt aan de mannen van Quick uit Den Haag, die onder leiding staan van Paul van der Zwaan. De oefenmeester legde in Zwolle de focus op het verdedigende gedeelte, met het verstoren van de opbouw als belangrijkste aspect. “Ik heb hier vaak op de tribune gezeten en eerlijk gezegd zit ik daar liever”, lacht de coach. “Iedereen bekijkt de training kritisch, maar dat moet ook.”

Na de training van Quick was het tijd voor de lunch, om na dik een uur verder te gaan met de jaarlijkse uitreiking van de Rinus Michels Awards. Ditmaal onder leiding van Omroep MAX-presentatrice Carrie ten Napel, die allereerst Art Langeler naar voren haalde. De directeur voetbalontwikkeling van de KNVB mocht de prijzen voor de beste jeugdopleidingen van het land uitreiken en de eerste award ging naar DVS ’33 Ermelo. Deze club won de prijs voor beste jeugdopleiding in het amateurvoetbal en daarna viel Ajax in de prijzen. De kersverse landskampioen kreeg de award voor beste jeugdopleiding in het betaald voetbal.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Vervolgens was het de beurt aan VVON-voorzitter Arnold Westen, die de prijs voor amateurtrainer van het jaar uitreikte. Deze award ging naar Laurens Knippenborg van RKZVC uit Zieuwent. Aansluitend werden de beste trainers in het betaald voetbal in de spotlights gezet. Han Berger kreeg de eer om twee awards uit te reiken en hij riep eerst Marino Pusic naar voren. Pusic werd gekozen tot de beste trainer van het jaar in de Keuken Kampioen Divisie. “Het is een geweldige prijs en een mooie erkenning van vakmensen. Het doet me veel”, zegt de oud-trainer van FC Twente, die nog mooie woorden over had voor zijn voormalige werkgever. “Ik wil mijn dank uitspreken, want ik heb vier mooie jaren in Enschede gehad. Ze hebben mij de kans gegeven om mezelf door te ontwikkelen.”

De laatste award van de dag ging naar Erik ten Hag, die door zijn collega’s werd uitgeroepen tot trainer van het jaar in de eredivisie. De coach van Ajax had net een kampioensfeest achter de rug, maar was toch naar Zwolle gekomen om de award in ontvangst te nemen. Voor Ten Hag de tweede keer, want in 2016 won hij de prijs als trainer van FC Utrecht. “Het is moeilijk om de prestaties van trainers te vergelijken, want er zijn er veel die maximaal presteren. Het is in ieder geval een mooie waardering, maar je doet het nooit alleen. Ook ik heb een geweldige staf en ik moet ook zeker de jeugdopleiding en de leiding van de club bedanken. Mooi dat Marc Overmars hier is”, glimlacht Ten Hag.

Het slotwoord richtte de coach aan zijn vrouw, die speciaal voor dit moment mee was gekomen. “Het is heel mooi dat ze er is om dit mee te maken. Als trainer ben je 24 uur per dag bezig en daarvoor heb je de steun nodig. In het voetbal zijn het niet altijd mooie tijden en dan is het belangrijk om een stabiel thuisfront te hebben. Hartstikke bedankt”, sluit Ten Hag af. De dag zelf werd afgesloten met een demonstratietraining van Marino Pusic, die daarvoor de beschikking had over de spelers van PEC Zwolle onder 19. Een mooie afsluiter van opnieuw een geslaagd trainerscongres.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
Voetbal, Coaches Betaald Voetbal, Trainerscongres, MAC³PARK Stadion

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws