Erg gezellig schaatsfestijn op IJsbaan HWZ

| 06-02-2012
© Annet van Raalten

Glibberen, glijden en soms zelfs op de buik de finish over. Het is maandag een schitterend beeld op IJsbaan Herfte-Wijthmen-Zalné, waar door SportService Zwolle het Zwolse schaatskampioenschap werd gehouden. Naast een wedstrijd over zestig meter voor leerlingen van groep acht, kregen de kinderen een clinic van voormalig langebaanschaatsster Annamarie Thomas voorgeschoteld. “Door de knieën en onder het bruggetje door, zo kunnen jullie mooi oefenen voor de komende Elfstedentocht”, roept Thomas de kinderen enthousiast toe.

De clinic van Thomas, onder de vlag van de KPN Junior Schaatsclub van de KNSB, bestaat voornamelijk uit het oefenen van de techniek. De deelnemers slalommen om pionnetjes, de nodige rondjes worden geschaatst met tips van de voormalig kampioene en uiteindelijk is er een wedstrijd. Het meest enthousiast zijn de kinderen uiteindelijk over het kampioenschap zelf. “Ik heb op schaatsles gezeten, dus ik kan het heel goed”, vertelt Mark van basisschool Het Veldboeket. “Ik ben een beetje zenuwachtig, maar ik denk dat ik wel ga winnen omdat ik schaatsles heb gehad.” Helaas, Mark moet de winst uiteindelijk aan Mitchell Benschop van De Wendakker laten. Die is in 8,66 seconden de snelste van alle jongens. Lotte Brink van de Koningin Emmaschool is maandag echter de beste van iedereen: 8,62!

© Annet van Raalten

Als eenmaal het startschot voor de schaatsers klinkt, staat het vizier bij iedere deelnemer direct gericht op één ding: de eindstreep. De zestig meter die moet worden afgelegd gaat in de nodige gevallen gepaard met vallen en opstaan, maar uiteindelijk wordt de eindstreep door bijna alle zevenhonderd deelnemers bereikt. Dit alles mede dankzij de aanmoedigingen van leerlingen en leraren, die hun klasgenoten naar de finish schreeuwen. “Ik heb helaas niet gewonnen, want ik viel. Maar ach, dat maakt niet uit, het was hartstikke leuk”, zegt Iris van basisschool De Wieden.

Organisator SportService Zwolle heeft alles maandag tot in de puntjes voor mekaar. Er zijn voldoende leenschaatsen beschikbaar en ook is er voor iedere deelnemer een helm, samen met handschoenen verplicht om deel te nemen aan de wedstrijd en clinic. Na afloop krijgt iedere leerling een gratis broodje worst van Unox. Dat ook de schaatskoorts onder de kinderen aanwezig is, wordt maandag goed duidelijk. De ene groep is het ijs nog niet af, of de volgende groep staat alweer te popelen.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
Schaatsen, KNSB, Natuurijs, SportService Zwolle, Schaatsvereniging Zwolle, IJsvereniging HWZ, IJsbaan Herfte-Wijthmen-Zalné, Schoolschaatsen, Schoolschaatskampioenschap


Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws