Elmar Reinders wint 55ste Ster van Zwolle

| 28-02-2015

Elmar Reinders heeft zaterdag op imponerende wijze de 55ste Ster van Zwolle op zijn naam geschreven. De renner van Cyclingteam Jo Piels was in de finale de sterkste van een kopgroep van tien. Achter de 22-jarige Emmenaar werden de Belg Dimitri Claeys (Verandas Willems) en de Noor Haavard Blikra (Team Coop-Osterhus) tweede en derde. René Hooghiemster (Baby-Dump Cyclingteam) werd uitgeroepen tot meest strijdlustige renner.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Onder prima weersomstandigheden werden om 12.00 uur 193 renners, verdeeld over 25 ploegen, door wethouder René de Heer weggeschoten voor de 55ste editie van de Ster van Zwolle. Vanaf het Grote Kerkplein werd er allereerst koers gezet richting Wijhe. Vervolgens kreeg de wind vrij spel, waardoor het peloton in de omgeving van Raalte in stukken brak. Nog voor de Lemelerberg ontstond er al een kopgroep van zo’n twintig renners. In die kopgroep waren met name de Nederlandse continentale ploegen goed vertegenwoordigd. Cyclingteam Jo Piels had maar liefst vier ijzers in het vuur. Voor de nodige andere ploegen reden om gas te geven, wat in Dalfsen leidde tot een algehele hergroepering.

Kort na het passeren van Dalfsen koos Jetse Bol (Cyclingteam Join’s-De Rijke) voor de aanval. Hij kreeg echter niemand met zich mee en hield ondanks een gaatje van dertig seconden al snel de benen stil. Cyclingteam Jo Piels en Parkhotel Valkenburg legden vervolgens het tempo hoog, waardoor het peloton opnieuw versnipperde. De eerste groep bestond uit slechts 28 renners, maar een zestal renners vond het in de omgeving van Hasselt nog niet hard genoeg gaan. Remco te Brake, Steven Lammertink, Stefan Poutsma, Twan Castelijns, René Hooghiemster en Dimitri Claeys maakten zich los van de rest en begonnen met veertig seconden voorsprong aan de laatste veertig kilometer. De samenwerking verliep bij de zes koplopers echter niet vlot. Voor de ploeggenoten Castelijns en Hooghiemster (Baby-Dump Cyclingteam) aanleiding om met zijn tweeën verder te gaan, maar zij zagen hun poging al snel stranden.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Het zestal kreeg de organisatie daarna niet meer op orde en werd op zo’n twintig kilometer van het einde gegrepen door het peloton. Dat was het sein voor Elmar Reinders om er alleen vandoor te gaan. Met een snelheid van 55 kilometer per uur scheurde hij over de dijk, maar hij stond alleen voor een onmogelijke opdracht tegen het jagende peloton. Nadat het peloton hem op vijftien kilometer van het einde had opgeslokt, leek de wedstrijd met een eindsprint te worden beslist. Niets was echter minder waar, want tien renners wisten zich van de rest af te scheiden. Zij bleven ondanks hun beperkte voorsprong uit de greep van de achtervolgers en streden om de zege in de straten van Zwolle.

In de slotfase probeerden eerst Ronan van Zandbeek (Cyclingteam Join’s-De Rijke) en de Belg Dimitri Claeys (Verandas Willems Cycling Team) weg te rijden, maar zij konden het niet bolwerken. Mede door beulswerk van Elmar Reinders, die de sprint leek aan te gaan trekken voor ploegmakker Jeff Vermeulen. “Toen Ronan van Zandbeek wegsprong, moest ik reageren en vervolgens ook de sprint aangaan. Ik ben heel blij dat het is gelukt. Dit was een groot eerste doel voor mij”, aldus de 22-jarige Reinders, die voorafgaand aan de Ster van Zwolle al had geroepen dat hij de openingsklassieker erg graag wilde winnen. Daarnaast steekt hij ook niet onder stoelen of banken dat hij graag naar de profs wil. “Ik ben nu semiprof en hoop me met goede uitslagen in de kijker van de grote profploegen te rijden. Een overwinning van de Ster van Zwolle komt me ook daarom goed van pas”, aldus de winnaar, die in 2013 al eens derde werd achter Dylan van Baarle en Marco Brus.

Zie ook:
Rick Mensink: ‘Op meer gehoopt dan dit’

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
Wielrennen, Ster van Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws