‘Ekiden Zwolle is voor de hele familie’

| 03-04-2014

“We hebben een geheel nieuwe Ekidencommissie en die heeft het in het eerste jaar iets rustiger aan gedaan. Toch zijn er zondagmiddag weer 180 teams aanwezig.” Dit zegt commissielid Peter Ras, die aankomende zondag opnieuw een succesvolle Ekiden Zwolle verwacht. “Als het weer een beetje meewerkt, dan wordt het een geslaagde dag. Net als voorgaande jaren.”

© Annet van Raalten

Het aantal aanwezige ploegen is ten opzichte van afgelopen jaar iets geslonken. De net geïnstalleerde commissie hield er al rekening mee, zo vertelt Ras. “We hebben er bewust iets minder aandacht aan gegeven. Zodoende konden we als commissie rustig beginnen, maar uiteindelijk hebben er zich toch 180 teams ingeschreven. Een mooi aantal.” De deelnemende ploegen bestaan uit zes lopers, die in estafettevorm een afstand van 42,195 kilometer lopen: de marathon. “Drie atleten lopen vijf kilometer, twee lopen er tien kilometer en één loopt er 7,195 kilometer”, legt Ras uit. “Elke ronde begint op de atletiekbaan van PEC 1910. Daar zijn de wisselpunten.”

De ekiden van aankomende zondag is alweer de 21ste editie, ook dit jaar georganiseerd onder de vlag van atletiekvereniging PEC 1910. De deelnemers lopen in verschillende categorieën, waaronder uiteraard de wedstrijdlopers. Voor die atleten blijkt het elk jaar weer een uitdaging om een team met militairen te verslaan. “Dat gaat ook dit jaar een mooie strijd worden. Onder de wedstrijdlopers is het altijd een uitdaging om sneller te zijn dan ‘De militaire vijfkamp’ en dat is altijd leuk om te zien. Dit jaar gaat het wel weer gebeuren”, kijkt Ras vooruit. “Wellicht kunnen de lopers van PEC en de BB-lopers een poging wagen. Ik hoop het.”

© Annet van Raalten

Uiteraard gaat het zondag om het sportieve deel, maar naast het lopen staat er nog meer te gebeuren. Zo kunnen de kinderen geschminkt worden, terwijl er voor de toeschouwers ook het nodige te beleven valt. “Het is een dag voor de hele familie”, stelt Ras. “De kinderen kunnen ook nog terecht op een springkussen en voor de ouderen is er wat te eten, te drinken en goede muziek.” Maar toch hoopt de organisatie dat de mensen vooral voor de wedstrijd naar de atletiekbaan komen. “De wedstrijd is altijd weer een spektakel. De onderlinge competitie tussen de wedstrijdlopers is groot, terwijl je ook nog bekenden voorbij ziet komen. Echt een aanrader.”

PEC 1910, Hardlopen, Ekiden Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws