Ekiden: van lopen met opa naar favoriet

| 01-04-2016

Simon Vos maakt aankomende zondag tijdens de 23ste editie van de Craft Ekiden Zwolle deel uit van het eerste team van PEC 1910. Het is voor de jonge Zwollenaar de zoveelste deelname aan het hardloopevenement. Hij begon als kleine jongen in een familieteam met onder andere zijn opa en vader, maar loopt nu in een ploeg die geldt als één van de kanshebbers. “Ik hoop dat we mee kunnen doen om de zege”, zegt Vos.

© Annet van Raalten

Vos komt net terug van een blessure. Hij liep een zeer verdienstelijk NK indoor, maar moest vervolgens gas terugnemen. Twee weken lang zat hij stil. Na de voorjaarsvakantie kon hij echter weer beginnen met trainen, waardoor hij aankomende zondag topfit aan de start van de Ekiden verschijnt. “Ik heb goed kunnen trainen”, vertelt Vos. “Ik ben lange stukken gaan lopen, vooral duur. Maandag heb ik nog een snelheidstraining gedaan en donderdag heb ik mijn wedstrijdvoorbereiding gehad. Nu ben ik klaar om te lopen.” De voorbereidingen en de trainingen moeten als het even kan resulteren in een PR. Vos is in zijn team de eerste loper en moet 5 kilometer afleggen. Hij heeft een tijd onder de 16:30 in gedachten. “Ik voel me sterk, de benen zijn goed. Als de weersomstandigheden meewerken, en dat lijkt zo, dan moet het kunnen.”

Maar de Ekiden is meer dan een individuele loop. Over de gehele marathonafstand loopt Vos in een team met Sander Kloosterziel, Ben van Boven, Roel-Jan Heeringa, Jilles Warner en Jordi Dekkers. Allemaal PEC’ers, die voor niets minder dan de zege gaan. Een tijd onder de tweeënhalf uur is het doel. “In principe loop je individueel, maar het is toch wel een soort van teamsport. Je moedigt de anderen aan en je brengt de hele dag met elkaar door. En uiteindelijk is het resultaat van het team het belangrijkst”, geeft Vos aan. In het tweede team van PEC treft Simon broer Rubin. Ze lopen niet tegen elkaar, want Rubin doet de laatste 7 kilometer van zijn ploeg. En dat is volgens Simon maar goed ook. “In de laatste wedstrijd die wij tegen elkaar liepen was hij nog iets sneller, maar sindsdien ben ik alleen maar sterker geworden. Ik denk dat ik nu sneller ben.”

De tactiek voor wat betreft de Ekiden is duidelijk. “Ik ben de eerste en hoop dat ik een kleine voorsprong op kan bouwen. Ik kan over een langere afstand een strak tempo lopen, dat is mijn sterke punt. Voor een 5 kilometer komt dat goed van pas”, geeft Vos aan. Hij hoopt daarin gesteund te worden door het nodige publiek. “Het is altijd mooi als je er op het laatste stuk doorheen wordt gesleept door het publiek. Er is veel te doen langs de baan, het is altijd gezellig en het wordt ook nog eens mooi weer. Het kan haast niet beter!”

PEC 1910, Hardlopen, Ekiden Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws