‘Ekiden is een mooi en gezellig evenement’

| 23-03-2018

“De Ekiden is altijd een mooi en gezellig evenement. Met zoveel deelnemers eigenlijk één grote happening.” Ben van Boven, trainer en hardloper van PEC 1910, kijkt uit naar de 25ste editie van de Craft Ekiden Zwolle. Zondag (aanvang 12.30 uur) hoopt hij, samen met zijn ploeggenoten, mee te doen om de overwinning. In totaal staan er 136 teams aan de start van de Zwolse marathonestafette.

© Jan Burgman Fotografie

Van Boven maakte vorig jaar deel uit van het winnende team en ook dit jaar is de atleet een schakel van een snel PEC-team. Hij loopt de estafette samen met Arjen Sanderse (5 kilometer), Bas de Jong (5 kilometer), Arne Mulder (10 kilometer) en Lars van Surksum (7,2 kilometer). Achter de naam van Sander Kloosterziel staat nog een vraagteken, want hij kampt met griep. “Daarnaast hadden we verwacht dat Stef Alkema mee zou lopen, maar hij ging het niet halen in verband met vakantie. En Thomas van Laar zou meedoen, maar hij raakte licht geblesseerd. Er staan wat andere poppetjes, maar dat maakt niet uit. Alsnog denk ik dat we een sterk team hebben”, zegt Van Boven.

Dat team kan in ieder geval concurrentie verwachten van een team van de BB-lopers. “Ik heb vernomen dat zij een gooi willen doen naar het Nederlands record in de categorie 35+, dus dat is een geduchte tegenstander. Het wordt een hele kluif om die ploeg te verslaan”, denkt Van Boven, die zelf een afstand van 5 kilometer voor zijn rekening neemt. De atleet, ook coach bij PEC, zet in op een tijd van rond de zeventien minuten. “Ik verwacht geen spetterend persoonlijk record, maar ik kom er wel in de buurt. Zestien hoog, misschien zeventien laag, zoiets. De omstandigheden zien er goed uit. Het is droog, weinig wind, dus dat is positief.”

© Jan Burgman Fotografie

Uiteraard draait het voor deze mannen om de prestatie, maar de Ekiden is meer dan dat. Langs de baan wordt er voor het nodige vertier gezorgd, hele families vinden de weg naar de atletiekbaan aan de Urksteeg. “Dat is altijd heel erg leuk. Het is ook een beetje een familie-evenement, haha. Zo is mijn broertje voor de tweede keer de DJ en heb ik zelf in de organisatie gezeten. Ik weet dus wat er bij komt kijken”, zegt Van Boven, die wat dat betreft nog wel een oproepje heeft. “Ik weet zelf hoe veel werk het is en dat moet toch met alleen maar vrijwilligers gebeuren. Om de Ekiden levend te houden, zijn die wel nodig. Altijd.”

PEC 1910, Hardlopen, Ekiden Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws