Einde aan zegetocht Landstede Basketbal

| 21-03-2019

Landstede Basketbal is donderdagavond, na een lange zegetocht, tegen een nederlaag opgelopen. In het Zwolse Landstede Sportcentrum schiet Dutch Windmills uit Dordrecht zuiver en wint met 83-93. Landstede-coach Herman van den Belt baalt: “We maakten de ballen niet. De intensiteit was met name verdedigend niet goed.”

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

De Zwollenaren zullen goed in de spiegel moeten kijken. Wie na afloop van de wedstrijd kijkt naar de statistieken, die kan daaruit afleiden dat het goede afstandsschot allesbepalend is geweest. De Dordtenaren schieten veertien driepunters tegen 56 procent, terwijl The Hammers slechts tot zes scores komen tegen een schamel percentage van twintig procent. Alle overige cijfers zijn in het voordeel van Landstede Basketbal. “Ik zou weleens willen weten hoe je een wedstrijd kunt winnen als je 28 rebounds minder hebt dan je tegenstander. Nu schieten we vandaag wel ongelooflijk goed”, stelt Dutch Windmills-coach Geert Hammink.

Dutch Windmills heeft een rumoerige week achter de rug. Er is een betalingsachterstand in de eigen Sportboulevard, waaruit misschien de kracht geput is aan te tonen dat de ploeg er één is om rekening mee te houden. Behalve Bennett Koch is iedereen present en meer dan attent. De Zwollenaren starten nog goed met scores van Ralf de Pagter en Noah Dahlman, maar zakken daarna diep weg. De startende vijf moet snel aan de slag als Shavon Coleman de Dordtse machine in gang zet. Na drie mislukte pogingen schiet Olaf Schaftenaar eindelijk een driepunter binnen, maar Lavonte Dority en Floris Versteeg dienen van repliek. Als Jitto Kok stevig dunkt en Ryan Richardson begint aan zijn scorefeestje, staat het 15-23 en luidt de noodklok. Via een dunk van Kayel Locke komt Landstede Basketbal nog terug tot 19-23.

In het tweede kwart probeert de thuisploeg met wisselende verdedigingsvormen het momentum te breken. De zoneverdediging is dermate ruim opgezet dat de Dordtse scherpschutters alsnog alle gelegenheid krijgen te mikken en raak te schieten. De Zwollenaren slagen er wel in binnen de bucket scores af te dwingen. Het reboundoverwicht loopt gestaag op en het krachtbasketbal krijgt gestalte via scores van onder meer Kevin Bleeker en Kayel Locke. Verbazend is het echter dat de thuisploeg geklopt wordt met eigen middelen. Dutch Windmills krijgt veel gemakkelijke scores door snelle breaks te lopen na wijdlopige Zwolse aanvallen waar wel de vrije man, maar niet de score wordt gevonden. Met een weergaloze drive in de slotsecondes bepaalt Kaza Kajami-Keane de ruststand op 41-43.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Na de thee is de Dordtse formatie aan en laat de Zwolse ploeg het even afweten. Er volgt ondanks een tover lay-up van Kajami-Keane een 4-14 run. Het wat tamme Zwolse publiek zucht als maar liefst vijf driepuntpogingen op rij worden gemist en Dutch Windmills met scores van Ryan Richardson en Lavonte Dority doorstoomt. Herman van den Belt neemt al zijn drie time-outs binnen zes minuten op, maar het mag niet baten. Als de ongelukkige Noah Dahlman puntjes bijeensprokkelt, vliegen Alec Wintering en Ryan Richardson voorbij. Kevin Bleeker brengt eigenhandig de 56-69 achterstand terug tot 61-69.

Ook in het slotkwart gaat Landstede Basketbal nog even door. Het leidt na een 10-0 totaalrun tot de enige Dordtse time-out. The Hammers laten zich echter niet stoppen en pakken zowaar een 74-73 voorsprong. Binnen een minuut is de verkregen hoop verloren en vervlogen. Slechte passes en mak verdedigen leiden de nederlaag definitief in. Illustratief is de poging van Sherron Dorsey-Walker: zijn vrije lay-up zorgt voor een vastzittende bal tussen ring en bord. De Zwollenaren kijken sip en Ryan Richardson voltrekt het vonnis met twee hernieuwde driepunters.

Landstede Basketbal geeft zichzelf een tik op de eigen neus. Zaterdag wacht een herkansing in Rotterdam tegen Feyenoord, waarna de bekerfinale tegen Zorg en Zekerheid Leiden in het eigen Theater van de Sport volgt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, laat dat ook gelden voor een ploeg.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Punten:
Noah Dahlman 21; Kaza Kajmai-Keane 17; Olaf Schaftenaar 12; Kevin Bleeker 11; Kayel Locke 10; Sherron Dorsey-Walker 6; Ralf de Pagter 4; Nigel van Oostrum 2

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws