Einde aan zegereeks Landstede Basketbal

| 13-12-2018

Landstede Basketbal is niet langer ongeslagen. De koploper van de Dutch Basketball League verliest donderdagavond in het eigen Theater van de Sport van New Heroes uit Den Bosch. Door middel van vechtlust en spierkracht nemen de Brabanders een verdiende 67-74 overwinning mee de bus in. Dat betekent voor Landstede Basketbal de eerste seizoensnederlaag na dertien overwinningen.

© André Rump
© André Rump

New Heroes is dit seizoen de ploeg die de klappen ontvangt met betrekking tot blessures. In het openingskwart landt scoremachine Keshun Sherrill op de voet van Kevin Bleeker. Hij hinkelt naar de kant en keert niet terug. In plaats van een tik op de gedemoraliseerde neus rechten de Bosschenaren de rug en delen de tik uit. Met fanatiek verdedigen en spierballenbasketbal heeft New Heroes vanaf het begin initiatief en controle over de wedstrijd. De Zwollenaren spelen hun zwakste partij van het seizoen. Spelverdeler Kaza Kajami-Keane heeft grote moeite met de intensieve verdediging en schutter Sherron Dorsey-Walker forceert meerdere malen zijn schot.

Een tevreden Bossche coach Ivaca Skelin analyseert: “Dit is toch een verrassing. Zwolle heeft tot dusverre uitstekend gepresteerd en wij winnen hier ondanks alle blessures. We wilden Kajami-Keane stoppen en dat is gelukt.” Landstede-coach Herman van den Belt is ontevreden over zijn team: “Na dertien voldoendes hebben we vandaag een slechte wedstrijd gespeeld. Het was stroperig. In de verdediging zijn we weggebuffeld en weggezet.”

Dat New Heroes scherper begint, is binnen twee minuten duidelijk. Jonathon Williams scoort tweemaal en Keshun Sherrill heeft een knap schotje en een onnavolgbare drive. De Zwollenaren schieten wakker en komen snel terug. Kaza Kajami-Keane en Noah Dahlman scoren meerdere malen en na een score van Nigel van Oostrum staat met 15-11 de grootste Zwolse voorsprong op het bord. Op het moment dat Roel Aarts het veld verlaat en ex-Zwollenaar Nick Oudendag het veld betreedt, luiden de noodklokken. Zes punten op rij geven de Bosschenaren een voorsprong. Een driepunter van Ralf de Pagter geeft The Hammers een kleine voorsprong na het eerste kwart: 20-19.

© André Rump
© André Rump

Het tweede kwart blijven de schutters thuis. Turn overs, een goede verdediging, en slechte schoten: het wil niet lukken. Na ruim drie minuten is het eindelijk Nick Oudendag die binnen legt. Het blijft een schraalhanskwart. Het is dat de vrijeworpen wel worden verzilverd, zodat met een 29-29 stand beide ploegen de kleedkamer opzoeken.

Het derde kwart blijkt uiteindelijk beslissend. De Zwolse formatie heeft wel vaker last van een pauze-blues en vandaag is dat niet anders. In tien minuten krijgen de Zwollenaren meer punten tegen dan in de gehele eerste helft: 31 namelijk. Alle tien vrijeworpen gaan binnen. En als Franko House Jessey Voorn perfect blockt, krijgt hij een goaltending tegen zich gefloten. De opzettelijk fout die Kevin Bleeker tegen zich gefloten krijgt, is ook discutabel. New Heroes profiteert optimaal. Beide vrijeworpen gaan raak en in de buzzer schiet Stefan Wessels een driepunter met een bonusvrijeworp als toetje.

Dat levert een ongekende zespunts-aanval op. Landstede Basketbal laat in het slotkwart een soortgelijke kans liggen. Kaza Kajami-Keane mist beide vrijeworpen en maakt lopen in de aansluitende aanval. De Canadees wordt weliswaar topscoorder, maar heeft zijn dag niet. Nick Oudendag tovert een bal door de ring en met 48-60 breekt het slotkwart aan.

© André Rump
© André Rump

Het gat blijft lang rond de tien punten hangen. Dan schiet Nigel van Oostrum netjes over reus Oudendag heen en geven een steal en twee drives van Kajami-Keane de Zwollenaren weer hoop. New Heroes buffelt inside de punten bijeen, maar na driepunters van Dorsey-Walker en Kevin Bleeker is het verschil nog maar vijf. De tijd die resteert is te kort en de tegenstander is gewoon te krachtig. Met opnieuw twee vrijeworpen zet Jonathon Williams de laatste punten op het bord.

Punten:
Kaza Kajami-Keane 16; Ralf de Pagter en Sherron Dorsey-Walker 12; Noah Dahlman 11; Franko House 7; Kevin Bleeker 5; Nigel van Oostrum 4

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws