Eerste wereldbekerzege Ronald Mulder

| 08-11-2013

Ronald Mulder heeft vrijdag voor het eerst in zijn carrière een wereldbekerwedstrijd gewonnen. In Calgary schaatste hij op de 500 meter naar een persoonlijk van 34,41. Daarmee was hij alle concurrenten te snel af. Mo Tae-bum werd tweede, Jamie Gregg eindigde als derde. Zowel de Koreaan als de Amerikaan kwam tot 34,52, maar Mo was een paar duizendsten sneller. Michel Mulder eindigde net naast het podium op de vierde plaats in een tijd van 34,56.

© Annet van Raalten

“Dat dit gebeurt tijdens de eerste World Cup van een Olympisch seizoen maakt het extra mooi’’, zegt Ronald Mulder. Vier jaar geleden scherpte hij op dezelfde baan het nationaal record aan tot 34,52. Dat record is hij inmiddels kwijt aan teamgenoot Jan Smeekens, maar de pupil van coach Jac Orie dook dus wel onder zijn beste tijd ooit. “Na vier jaar was het zeker tijd om dat te doen.” Toen Mulder over de streep kwam, had hij geen idee dat hij het goud had veroverd. Pas nadat Orie hem op de kruising had verzekerd dat hij nummer één was, durfde hij zijn handen in de lucht te steken. “Ik wist helemaal geen tijden’’, vertelt Mulder. “Normaal gesproken krijg ik alles wel mee, maar ik was nu erg bezig met mijn eigen rit.”

De Zwollenaar startte tegelijk met de Japanner Joji Kato, die bekend staat om zijn goede opening. Mulder klokte echter na 100 meter een betere tijd: 9,54 seconden. “Ook dat was sneller dan ooit. Ik ben daar deze zomer veel mee bezig geweest en het is mooi als het dan lukt. Ik heb anderhalf jaar geleden mijn start veranderd naar een ‘downstart’ en dat begint nu zijn vruchten af te werpen.”

Schaatsen, Ronald Mulder, Michel Mulder

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws