Eerste thuisnederlaag Landstede Basketbal

| 21-01-2018

Landstede Basketbal is zondagmiddag haar ongeslagen thuisstatus kwijtgeraakt. Tegen landskampioen Donar verliest de Zwolse ploeg voor het eerste dit seizoen op eigen bodem. Zestien keer schieten de Zwollenaren van afstand, maar de bal valt geen enkele keer goed. Mede daardoor controleert Donar van begin tot eind en wint uiteindelijk met 60-75.

© André Rump
© André Rump

In de aanvangsfase is direct duidelijk dat de defensie de wedstrijd gaat bepalen. De eerste drie pogingen missen doel, voordat Evan Bruinsma van dichtbij de eerste Groningse score verzorgt. Van Zwolse zijde is het Noah Dahlman die zich langs Thomas Koenis wurmt, een buzzerbeater binnenschiet en vanaf de vrijeworplijn eenmaal treft. De aanval van Donar loopt iets soepeler, gedemonstreerd door een achter-de-rug-pass van Bruinsma op Koenis die gemakkelijk afrondt. Het scorende verschil komt vooral tot stand door guard Brandyn Curry. Hij is snel op zijn voeten en verrast zijn verdedigers. Daarnaast schiet hij wel van afstand binnen. In de eerste helft is Curry al goed voor zeventien punten.

Drago Pasalic, die een ongelukkige wedstrijd speelt, loopt snel tegen twee persoonlijke fouten aan, waardoor de jeugdige Rienk Mast al in het eerste kwart zijn opwachting mag maken. Bij deze anderhalve minuut blijft het ook, terwijl aan Zwolse zijde Freek Vos ook maar anderhalve minuut binnen de lijnen verschijnt. Het zijn de Amerikanen en ervaren spelers die het moeten doen. Qua ervaring is Donar gewoon een fiks aantal stappen verder dan de Zwolse thuisploeg. Dat zie je ook terug in de gortdroge driepunter van oude vos Sergerio Gipson, die de kwartstand op 14-18 bepaalt.

© André Rump
© André Rump

In het tweede kwart is het heel lang wachten op een veldscore. Terwijl het aanvallende reboundoverwicht van de Groningers zorgt voor verontrustende Zwolse gezichten, blijven The Hammers aanklampen. Jordan Gregory brengt een 19-23 tussenstand op de borden. Dan mist een zwaar gehinderde Dahlman onder de borden en schiet Curry een driepunter op de break: 21-28. Franko House is sterker dan Evan Bruinsma en scoort tegen, maar een hernieuwde driepunter van Arvin Slagter leidt tot een Zwolse time-out. Het mag niet echt helpen. Als Curry langs Dorsey-Walker drivet en de bonusvrijeworp verzilvert, is het 26-36 en rust.

De Zwollenaren komen ronduit slecht uit de kleedkamer. Weliswaar wringt House zich door de hechte Groningse defensie, maar daarna is het over en uit. Er volgt een 2-12 run in een dikke drie minuten. De achterstand loopt op tot 30-50. De Zwollenaren stropen de mouwen op en knokken zich onder leiding van man of the match Ralf de Pagter terug tot 39-52 na drie kwarten.

© André Rump
© André Rump

Koenis en Dahlman wisselen snelle en goede scores af, waarna Sean Cunningham het Zwolse publiek stil krijgt met een fraaie driepunter. Nog even voelt Donar-coach Erik Braal zich geroepen rust te brengen als Ralf de Pagter een steal pakt en op de break scoort voor 52-63. Na de time-out ragt Curry gelijk een driepunter door de ring. De Groningers zijn leper en trefzekerder. Landstede Basketbal blijft proberen. Sherron Dorsey-Walker, die eindigt zonder veldscore, gooit zijn negende achtereenvolgende vrijeworp door de ring voor 60-71. Maar Donar weet dat het de winst binnen heeft. Om dat te illustreren is de slotdriepunter van Thomas Koenis een hernieuwd bewijs. Het duel eindigt in 60-75.

Donar-coach Erik Braal zit na de wedstrijd snel klaar voor de persconferentie in het Theater van de Sport. “Ik ben blij met de overwinning. Zwolle heeft een goed team en wij hebben een zware week achter de rug. Allereerst was er het wegvallen van Domingo. Dat kwam hard aan. En in België zijn wij woensdag bij vlagen weggespeeld. Voor het publiek was het vandaag misschien niet spetterend, maar als we zo winnen is het ook goed. We willen gewoon veel wedstrijden winnen.” Landstede-coach Herman van den Belt is zoals gewoonlijk kort en helder in zijn analyse. “Zij hebben de wedstrijd gecontroleerd. Wij hebben geknokt en zijn in de wedstrijd gebleven. Maar… we missen gewoon te veel. Wanneer we wat willen, dan zal het beter en constanter moeten.”

Punten:
Noah Dahlman en Jordan Gregory 14; Franko House 13; Ralf de Pagter 10; Sherron Dorsey-Walker 9.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws