Eerlijke Van Polen: ‘Getwijfeld door te gaan’

| 24-12-2019

Bram van Polen (34) liet aan het einde van 2018 op niet mis te verstane wijze weten dat hij even klaar was met voetballen. Die woorden van de aanvoerder van PEC Zwolle gingen zo ongeveer viral. Ditmaal kwam hij niet aan het woord, maar zijn teksten hadden zo kunnen worden gerecycled. Het was voor PEC opnieuw geen fraai jaar.

Het is vrijdagmiddag, net na de laatste training voor de uitwedstrijd bij PSV. PEC Zwolle heeft op het veld een sessie afgewerkt, maar daar was Bram van Polen niet bij. Door een enkelblessure is de gym zijn domein en ziet hij bijna niets anders dan gewichten, toestellen en de fiets. “Pff, ik snap echt niet dat er mensen zijn die fitnessen leuk vinden”, lacht Van Polen als een boer met kiespijn. “Er is echt helemaal niets aan, je zou er depressief van worden. Nou word ik niet snel depressief, maar ik kan het heel goed begrijpen. Ik heb de frisse lucht van buiten nodig, dat ik daar mijn energie kwijt kan. Alleen maar binnen, daar word ik gek van.”

Om gek van te worden. Op die wijze zou je ook het jaar van PEC Zwolle kunnen omschrijven. De eerste helft van het kalenderjaar, met Jaap Stam aan het roer, is nog redelijk, maar na de zomer zakt het weer als een pudding in elkaar. Opnieuw een trainerswissel, veel blessures, het zorgt allemaal voor een onrustige periode. “Ik snapte wel dat Jaap naar Feyenoord ging. Het eerste wat ik zei was volgens mij dat hij me voor een paar ton mee kon nemen, haha. Ik gunde het hem, Jaap is een goede kerel. En je weet dat het zo werkt in de voetballerij. Natuurlijk was het voor de groep wel vervelend, want het wordt er niet rustiger van. Je begint weer opnieuw en de voorbereiding was ook nog eens lastig.”

‘Dat je dat ook durft…’
Dat komt mede omdat John Stegeman, de opvolger van Stam, pas laat binnenkomt. Het is ongetwijfeld de meest besproken trainerswissel van het jaar en ook bij Van Polen zorgt het voor verbazing. De verdediger is op vakantie en ligt op het strand als hij het nieuws tot zich neemt. “Ik heb op vakantie nooit mijn telefoon bij me. Mijn vrouw zei: Stegeman is de nieuwe trainer. Ik zei: ‘Stegeman?! Oh, die zag ik niet aankomen.’ Maar ik vond het wel mooi. Dat je dat ook durft… Het is niet de meest gemakkelijke stap, dat ligt wel even gevoelig. Ik zag het echt niet aankomen.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Onder Stegeman draait het voorlopig allerminst lekker. Door verschillende redenen snakt PEC Zwolle nog altijd naar vastigheden. Kijk bijvoorbeeld naar de ziekenboeg, waar ook Van Polen deel van uit maakt. Eerst mist hij een groot deel van de wedstrijden vanwege een schouderblessure en eenmaal fit loopt de captain een enkelblessure op. “Nu vind ik het nog zwaarder dan tijdens mijn eerste blessure. Als je weer in je eentje in de gym zit en je moet weer al die oefeningen doen… Je wordt sterker en fitter hoor, maar uiteindelijk wil je op dat veld staan. Eindelijk was ik daar, had ik direct waarde voor het team, maar dat was ook zo weer weg. Heel frustrerend.”

Incident rond Stegeman
Tijdens zijn afwezigheid blijft het onrustig bij de club. De punten blijven uit, de degradatiezone dreigt en dat brengt zorgen met zich mee. Grote zorgen. Ook is er het incident rond Stegeman, die onder invloed van alcohol betrokken is bij een eenzijdig verkeersongeval. Van Polen is op dat moment aan het herstellen van zijn schouderblessure en kan zodoende niet echt een rol van betekenis spelen. Al ontvangt hij wel een belletje van Pelle Clement, op dat moment de aanvoerder. “Overleggen hoe hij het ging doen”, weet Van Polen nog. “De jongens wilden de steun uitspreken en ik heb het er met Pelle over gehad hoe dat te doen. Iedereen moet er wel achter staan. Als dat zo is, kun je het uitspreken. Niet goedpraten wat hij heeft gedaan, want het is fout. Maar wel blijven steunen. Dat heb ik ook gedaan.”

Het jaar van Van Polen eindigt in mineur, want door die nieuwe blessure mist hij ook de laatste wedstrijden van 2019. Hij hoopt in 2020 weer fit genoeg te zijn, om zo bij te kunnen dragen aan het grote doel: PEC Zwolle in de eredivisie houden. Of dat ook het laatste kunstje van Bram van Polen is? “Dat zie ik dan wel weer”, stelt hij. “Tijdens mijn blessure heb ik wel getwijfeld om door te gaan, dat mag je best weten. Het leven naast het voetbal beviel me ook wel. Even niet dat gezeik eromheen, met name als het slecht gaat met de club. Het gaf me een rustiger leven. Maar toen ik er weer aan zat te komen, merkte ik aan alles dat ik het weer prachtig vond om voetballer te zijn.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

PEC in de eredivisie houden
Er zijn inmiddels gesprekken geweest tussen PEC en Van Polen, waarin er werd gesproken over een mogelijke rol na zijn actieve loopbaan. Dat kan aankomende zomer al zijn, dat kan een jaar later zijn, Van Polen heeft die planning nog niet gemaakt. “Ik wil eerst gewoon weer fit worden, ben klaar met dat kwakkelen. Ik heb heel veel zin om weer te voetballen, lekker op dat veld staan. En PEC Zwolle in de eredivisie houden. Of ik nou ga verlengen of niet, dat doel is het allerbelangrijkste. Dat moet iedereen voor ogen hebben.”

Voetbal, Bram van Polen, Eredivisie, PEC Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws