Eerherstel voor Landstede Basketbal

| 18-02-2018

De tweede halve finalewedstrijd tussen Landstede Basketbal en Donar uit Groningen is zondagmiddag een felle wedstrijd om des keizers baard geworden. Landstede Basketbal biedt veel verzet tegen Donar en verliest uiteindelijk nipt met 77-80. Dat is een acceptabel resultaat na eerdere nederlagen met 44 en 31 punten verschil.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Met zo’n grote voorsprong is het aan beide partijen zich op te laden voor een mooie wedstrijd in Zwolle. Donar-coach Erik Braal geeft toe dat het motiveren een probleem was, maar dat geldt evenzeer voor de Zwollenaren. Verrassend is het dan toch dat in de tweede helft de wedstrijd lichtelijk ontaardt. Landstede-coach Herman van den Belt is wel tevreden met de getoonde agressie.

Donar begint waar het de afgelopen twee wedstrijden is geëindigd. De ploeg schiet de ene na de andere driepunter foutloos binnen. Curry, Bruinsma, Cunningham, Dourisseau treffen ditmaal. Landstede Basketbal is feller dan voorheen. The Hammers leiden amper balverlies, dwingen turn overs af en krijgen meer schoten dan Donar. Noah Dahlman vindt nu wel zijn weg naar de basket. De Zwollenaren zijn gewoon beter dan de Noorderlingen in de aanvangsfase.

Jordan Gregory laat de wat bleke Brandyn Curry voorbijvliegen voordat hij scoort, Noah Dahlman legt binnen na een aanvallende rebound en Ralf de Pagter knalt ook van ver binnen. Dat leidt tot een time-out van de druk bewegende Braal. Vanaf de vrijeworplijn houdt Donar stand, maar Gregory en Dahlman schieten Landstede langszij en voorbij Donar. Een driepunter van Sherron Dorsey-Walker zorgt voor een 23-20 kwartstand. In het tweede kwart wordt er fel verdedigd en matig geschoten. Erg blij kijken de Groningers niet als Dorsey-Walker op de break voor 29-24 zorgt. Als Pasalic een aanvallende rebound terug tikt tot ver op zijn eigen helft en Bruinsma dankbaar profiteert met een driepunter, is het rust bij 33-32.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

Na rust komt Donar veel beter uit de kleedkamer dan de thuisploeg. Het kwart eindigt met 20-30. Thomas Koenis krijgt tweemaal de gelegenheid vanaf zijn favoriete positie recht voor de basket driepunters te schieten. Nog eenmaal pakken The Hammers over als Drago Pasalic Franko House ontzettend hard attaqueert en tegen een opzettelijke fout aanloopt. House verzilvert beide vrijeworpen en man van de wedstrijd Jordan Gregory schiet een driepunter uit het verkregen balbezit binnen voor 50-44.

Dan blijkt de snuggerheid en klasse van de Groningers. Arvin Slagter slaat toe in een run. Zijn passes naar Bruinsma en Curry, die leiden tot driepunters, zijn prachtig. Zijn uithaal recht in het gezicht van Ralf de Pagter is een diskwalificerende fout waard. De Pagter reageert en wordt bestraft, waardoor Groningen nog verder uitloopt. In de buzzer schiet Sean Cunningham nog een prachtige driepunter binnen voor 53-62.

In het slotkwart loopt Donar uit naar een maximale voorsprong van veertien punten als Gipson snel en behendig binnen legt voor 55-69. Omdat Donar heel nadrukkelijk blijft zoeken naar Rienk Mast, kunnen de Zwollenaren naderbij komen. Mast komt via een persoonlijke fout op het sheet, terwijl Jordan Gregory zich onderscheidt met vier geslaagde driepunters in dit kwart. De laatste zestien punten van de thuisploeg komen allemaal van Gregory. Overigens lukt het Mast na vele pogingen de laatste score van Donar voor zijn rekening te nemen.

© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin
© Ivonne de Bruin

De Zwollenaren hebben geknokt voor een goed resultaat, maar het idee overheerst dat Donar een soort Manchester City is dat deelneemt aan de Jupiler League. Erik Braal eindigt ook veel betekend: “We kunnen wel beter spelen dan vandaag. We willen wel gewoon winnen.” Herman van den Belt bevestigt: “In een week tijd heeft Groningen laten zien hoe je goed basketbal speelt.”

Punten:
Jordan Gregory 29; Noah Dahlman 15; Sherron Dorsey-Walker 14; Franko House 8; Ralf de Pagter 6; Freek Vos 3; Nigel van Oostrum 2.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Hammers, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws