Eduard Lindeboom: ‘Linkspoot creatiever’

| 27-08-2019

In de rubriek ‘Schoenen, bal, veldje, liefde’ bespreken wij met een Zwolse sporter of sportliefhebber vier vaste onderwerpen. Niemand minder dan Eduard Lindeboom trapt af. De Zwolse voetbaltrainer, die deze zomer begint aan zijn vierde seizoen als hoofdtrainer van tweedeklasser IJVV, heeft een voorliefde voor ‘linkspootjes’.

Schoenen
“Mijn favoriete voetbalschoen is natuurlijk de Adidas Copa Mundial. En dan doel ik niet op de goedkope Franz Beckenbauer-variant. Simpele zwart-witte kicksen. Ze zaten bij mij altijd als gegoten. Je moest ze na aanschaf altijd wel gelijk laten doorstikken bij de schoenmaker, want anders had je twee paar per seizoen nodig.

Naast de Copa Mundial had ik de Adidas World Cup met de rode onderkant en de schroefnoppen. Van de trainer bij Berkum moest ik destijds verplicht over een paar schoenen met schroefnoppen beschikken, speciaal voor drassige velden. Persoonlijk vond ik die schoenen minder zitten, dus die deed ik zo min mogelijk aan. Totdat je tijdens een wedstrijd uitgleed op jouw ‘Copaatjes’. Dan kreeg je weer op jouw kloten en ruilde je ze maar gauw om in de rust.

Als je het hebt over voetbalschoenen, dan kan ik mij de introductie van de Adidas Predator nog goed heugen. De eerste schoen met rubberen ‘blokjes’ of ‘schubben’ op de wreef, waardoor je meer effect aan de bal kon meegeven. Ik heb ze ook gehad, maar ik vraag mij nog steeds af of het echt heeft gewerkt.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Verder heb ik nog wel een mooie anekdote over een oud-ploeggenoot. Hij kreeg altijd blaren als hij nieuwe voetbalschoenen aantrok. En daar had één van de jongens in onze groep wel een oplossing voor. Diegene adviseerde desbetreffende speler om de voetbalschoenen een nacht aan te houden in bed, want dan had hij ze gelijk een uurtje of acht gedragen en zou hij geen blaren meer krijgen. Geweldig, haha! Ik weet trouwens niet of die gast de schoenen daadwerkelijk aan heeft gehouden in bed.

Als je anno 2019 om je heen kijkt, dan zie je alleen nog felgekleurde kicksen. Je hebt langs de lijn bijna een lasbril nodig. Het voetbalveld is toch geen ‘catwalk’. Leer eerst eens fatsoenlijk voetballen op normale zwart-witte schoenen, voordat je deze gaat dragen. Althans, dat denk ik dan altijd.”

Bal
“De Derbystar Brillant. Dat is de duurste en tevens beste en fijnste variant. Vroeger in mijn tijd had je de Adidas Tango. Die bal had iets magisch. Als je daar op het schoolplein mee voetbalde, dan maakte je echt de blits.”

Veldje
“Ik koester mooie herinneringen aan het Mimosaveldje in de Zwolse wijk Pierik. Daar heb ik heel veel met een bal gepield. Op het veldje trainden wij ook voor het schoolvoetbaltoernooi. En er werden fraaie wijkderby’s tussen Pierik en Assendorp afgewerkt. Daarnaast heb ik hele dagen op de velden van SV Zwolle gevoetbald. Bij veel regen en modder weken we uit naar het betonnen ‘handbalveldje’ op Sportpark Marslanden. En verder speelden wij in die tijd gewoon op straat. Garagedeuren, bomen of jassen werden gebruikt als goaltjes. Elke avond na het eten snelden wij met de bal naar buiten. En als de lantaarnpalen aan gingen, dan wisten wij weer dat we huiswaarts moesten keren. Gouden tijden.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Liefde
“Mijn grote liefde is uiteraard mijn familie, de basis in alles wat je doet. En op het voetbalvlak heb ik een voorliefde voor linkspootjes. Zelf ben ik uiteraard linksbenig en ik heb altijd met meer dan normale interesse linksbenige voetballers gevolgd. Op de één of andere manier zijn ze toch wat creatiever. Een balletje met buitenkantje links zie je bijvoorbeeld vaker dan een pass met buitenkant rechts. Linkspootjes zoeken aan de bal vaker de moeilijkere, mooiere en meer risicovolle oplossing. Ze geven sierlijke assists en lepe balletjes, waar een rechtspoot vaak niet op komt.

Er zijn heel veel ‘cracks’ op te noemen die rechtsbenig zijn, maar zijn deze voetballers meer bijzonder dan bijvoorbeeld Diego Maradona, Lionel Messi, Rafael van der Vaart, Hakim Ziyech, Mohamed Salah, Robin van Persie, Søren Lerby, Rob de Wit, Piet Keizer, Coen Moulijn, Ferenc Puskás, Willem van Hanegem, Arjen Robben, Roberto Carlos, mijn all-time PEC-favourite Dean Wilkins én niet te vergeten Renzo van de Vegte? En dan vergeet ik er ongetwijfeld nog een paar.

Laatstgenoemde hangt overigens vrijdag 30 augustus zijn schoenen aan de wilgen. Jamal Makhlouf en Rinny van der Meulen komen dan ook voor het laatst in actie. Het afscheidsduel van het drietal wordt gespeeld op het veld van Berkum en begint om 20.00 uur. Komt dat zien!”

Voetbal, Eduard Lindeboom, Schoenen, bal, veldje, liefde

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws