Duinwijck Europees kampioen badminton

| 19-06-2011

BC Duinwijck heeft Nederlandse badmintonhistorie geschreven. De regerend landskampioen won zondag in de Zwolse ZBC-hal het Europees Kampioenschap badminton voor clubteams, iets dat nog nooit eerder door een Nederlands team werd gedaan. In een zinderende finale versloeg Duinwijck het eveneens uit Nederlands afkomstige VELO met 4-2. Beide ploegen hadden zich voor de finale geplaatst zonder één wedstrijd in het toernooi te verliezen.

© Rens van Overbeeke

De eerste finalewedstrijd, het gemengd dubbel, werd direct gewonnen door Duinwijck. Jacco Arends en Selena Piek waren een maatje te groot voor Rikkert Suijkerland en Myke Halkema. Beide games gingen met 21-15 naar de landskampioen. De herenenkel die volgde werd een schitterende partij tussen Dennis van Daalen de Jel en Erik Meijs. De heren gunden elkaar weinig en lange rally’s met zeer scherp geplaatste shuttles volgden elkaar non-stop op. Op de cruciale momenten was VELO-speler Van Daalen de Jel net iets scherper dan Meijs: 1-1.

Het eerste damesenkelspel had op papier een snelle klus voor Duinwijck-speelster Akvile Stapusaityte moeten zijn. Echter, Lisa Malaihollo was niet van plan om zichzelf gewonnen te geven. Malaihollo bood in de eerste game erg veel weerstand aan de Litouwse, maar verloor toch: 21-19. De tweede game verloor Malaihollo haar concentratie en raakte het spoor bijster nadat zij een call van een lijnrechter in twijfel trok. De tweede game ging met 21-14 naar Stapusaityte en daarmee kwam Duinwijck terug aan de leiding. De herendubbel werd een spierballenstuk. Het VELO-koppel Van Daalen de Jel en Rikkert Suijkerland was in de eerste game veel sterker dan Meijs en Jacco Arends van Duinwijck. De eerste game ging dan ook met 21-16 naar VELO. In de tweede game kreeg Duinwijck iets meer vat op de wedstrijd. Meijs en Arends namen aan het begin van de game een voorsprong en mede door wat slordigheden aan de kant van VELO gaven zij die niet meer weg. In de derde game ging het gelijk op maar trokken Van Daalen de Jel en Suijkerland trokken toch aan het langste eind: 2-2.

Na de damesdubbel die in het voordeel van Duinwijck werd beslecht, was het aan Bart Gerrits om het karwei voor de regerend landskampioen af te maken. Nadat hij de eerste game al had gewonnen, kreeg hij in de tweede een uitgelezen kans om de wedstrijd te beëindigen, maar hij verzaakte. Gerrits dacht dat hij de buit binnen had, liet zich op zijn knieën zakken, maar zag de shuttle toch nog teruggebracht worden. Dit haalde hem zo uit zijn concentratie dat hij twee punten later de game uit handen gaf. In de derde game was het wel raak. Gerrits beklonk de eerste ECC-titel voor Duinwijck, het eerste Nederlandse team dat de cup wint na 33 edities van het Europees kampioenschap badminton voor clubteams.

© Rens van Overbeeke
ZBC Sporthal, Badminton, Europacup Badminton

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws