Drost met Oranje op koers voor EK-ticket

| 27-03-2010

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar heeft dinsdag 30 maart tegen Tsjechië aan een gelijkspel genoeg om zich te kwalificeren voor het Europees kampioenschap. De Nederlandse talenten wonnen zaterdag van Georgië (2-1) en staan nu alleen aan kop in de beslissende kwalificatiepoule. FC Zwolle-speler Jesper Drost kwam na ruim een uur in de ploeg voor Jordy Tutuarima.

Onder 17 was donderdag al te sterk voor de leeftijdsgenoten van Oekraïne (2-0) en staat nu op zes punten. Even leek het EK-ticket daarmee al binnen, maar Tsjechië maakte in blessuretijd alsnog de winnende tegen Oekraïne (2-1). “Anders waren we er al geweest”, concludeerde KNVB-coach Albert Stuivenberg. “Nu moeten we het tegen de Tsjechen zien af te maken. Een mooi leermoment voor de jongens.” Tsjechië en Georgië hebben beiden drie punten uit twee duels en mogen ook nog dromen van EK-deelname. Oekraïne is na twee nederlagen uitgeschakeld. De zeven groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het Europese eindtoernooi, terwijl ook de runner-up met het beste resultaat tegen de nummer één en drie in de betreffende groep zich kwalificeert.

Tegen Georgië maakte Oranje het zichzelf onnodig moeilijk. De Nederlandse talenten speelden bij vlagen uitstekend voetbal en de ploeg had bijna constant het initiatief. “Maar omdat we opnieuw de kansen niet afmaken, houden we Georgië in de wedstrijd”, aldus Stuivenberg. Zo schoot Ouasim Bouy (Ajax) vlak voor rust, bij een stand van 1-1, een penalty tegen de paal. Het was niet de enige keer dat Oranje het houtwerk raakte, terwijl er ook nog een bal van de lijn werd gehaald. Uiteindelijk was het opnieuw Jurgen Locadia (Willem II/RKC Waalwijk) die de verlossende 2-1 maakte. De bal kwam via-via voor de voeten van de spits, die vervolgens binnenschoot. AZ-speler Adam Maher had voor rust de eerste Nederlandse treffer voor zijn rekening genomen.

Vlak na de goal van Locadia kwam Nederland met een man meer te staan, door een rode kaart bij Georgië. Stuivenberg: “Zij gingen toen alles of niets spelen en wij gingen daar teveel in mee. Toch hebben we eigenlijk geen kans weggegeven. Een goed teken.”

Voetbal, FC Zwolle, KNVB, Jesper Drost, Ons Oranje, Oranje, Nederlands elftal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws