Drie ‘Zwolse’ basketballers jagen droom na

| 01-06-2017

Drie basketballers van CSE Basketball Academy Zwolle maken komende zomer de overstap naar het buitenland. Brechte Norel verkast naar de Verenigde Staten, Donovan van Wijngaarden gaat verder in Italië en Kevin Schutte is op dit moment ook onderweg naar het buitenland. “Dit is ieder jaar zo. Het is mooi dat zij hun droom na kunnen leven”, reageert manager Adriaan van Bergen.

© Richard Steur

Voor Brechte Norel is de overgang naar de Verenigde Staten de kroon op keihard werken. De 19-jarige basketbalster kampte vorig seizoen met een slepende schouderblessure, maar gaf geen moment op. Aankomend seizoen speelt Norel college basketball voor Northeast Athletics in Norfolk. “Negen van de tien waren al gestopt, maar Brechte ging door. Ze is veel in het zwembad geweest, om zo te herstellen. Dit seizoen was ze heel stabiel en heeft ze het goed gedaan”, vertelt Van Bergen, die zelf geen rol speelt in de keuzes van zijn pupillen. “Het mooie van onze opleiding is dat de spelers zelfregulerend kunnen denken. Wat dit betreft zoeken ze zelf hun weg.”

Donovan van Wijngaarden en Kevin Schutte, die het afgelopen jaar speelden voor U24 en U20, gaan ook het avontuur in het buitenland aan. Van Wijngaarden gaat naar Italië en wordt speler van de Italian Prep Academy, terwijl de bestemming van Schutte nog niet helemaal bekend is. De Zwolse jeugdopleiding valt op, zoveel moge duidelijk zijn. Van Bergen geeft aan dat het al langer speelt. “Dat is al even zo hoor, ik denk dat er nu zo’n tien van onze spelers in het buitenland actief zijn. We balen daar niet van, want wij faciliteren de droom van die spelers. De spelers zijn voor ons belangrijk. Uiteindelijk is de gunfactor vele malen groter dan het eigen belang.”

De jeugdopleiding van Landstede Basketbal neemt zodoende met een dikke glimlach afscheid van drie talentvolle basketballers. Ze vliegen uit, maar blijven voor altijd verbonden aan de Zwolse club. Althans, die hoop heeft Van Bergen wel. “Onze missie is ‘Landstede voor altijd’. Vaak zie je ook dat er contact blijft met coaches en spelers. Dat verwacht ik in dit geval ook.”

Basketbal, Basketball Academy Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws