Drie generaties samen op de Weissensee

| 28-01-2019

Voor de allereerste keer een tocht over tweehonderd kilometer schaatsen is al bijzonder. En dat je die afstand dan ook nog eens aflegt samen met jouw vader én jouw opa, dat is helemaal uniek. Voor de 15-jarige Loek van Vilsteren werd het werkelijkheid, want hij reed samen met opa Paul en vader Jeroen de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.

Het idee werd een week of zes geleden geboren. De drie Zwollenaren besloten gezamenlijk dat het er maar eens van moest komen. Opa Paul (69) was in zijn jongere jaren een fervent marathonschaatser, ook Jeroen (44) bond de ijzers regelmatig onder en (klein)zoon Loek behoort tot de talenten van IJsclub Stokvisdennen in Dalfsen. “We dachten: nu is het moment en dan moeten we die kans ook grijpen”, begint Jeroen van Vilsteren te vertellen over de expeditie. “Nu kan het nog, je weet niet hoe dat over een paar jaar is. We zijn fysiek allemaal in orde, dus het kon. Zelfs voor mijn vader, die al een hartoperatie heeft ondergaan. Heel speciaal.”

Op de Weissensee zijn de blauwe tenues van Van Vilsteren een bekende verschijning en dus ging het al snel rond dat de drie samen de tocht over tweehonderd kilometer aflegden. Een speciale dag, maar onderweg was het vooral belangrijk om de concentratie vast te houden. “Tijd voor een goed gesprek is er niet nee”, grinnikt Van Vilsteren. “Ik heb nog geen dertig meter gereden zonder naar het ijs te kijken, want je moet uitkijken voor scheuren. Anders ga je gewoon onderuit. En het is belangrijk om te blijven eten en drinken, ook al heb je geen dorst of honger. Loek zei soms dat hij leeg was en dan probeer je hem erdoor te trekken. Hij heeft geen één keer gezegd dat hij niet meer wilde. Gelukkig maar.”

De missie slaagde, want het drietal kwam binnen de tien uur over de streep. In de laatste ronde lukte het toch om te genieten van die unieke prestatie, eentje om voor altijd te onthouden. “Die laatste ronde maak je bewust mee, omdat je weet dat het dan gaat lukken. Rond de finish speelt er ook wel een bepaalde emotie op, want het is een groot goed dat je dit nog kunt doen. Dat is ook wat we na afloop hoorden”, zegt Van Vilsteren, die bijvoorbeeld reactie ontving van de familie Wennemars. “Ze zeiden dat Loek straks echt niet meer weet wanneer hij voor het eerst een 500 meter onder de 40 seconden heeft geschaatst. Maar dit vergeet hij nooit meer. En zo is het.”

Waarschijnlijk blijft het bij die ene keer samen en eigenlijk is dat ook wel het mooiste. Voor alle drie komt er misschien nog wel een vervolg, maar of dat samen is… “Loek is een talentvolle schaatser. Als hij het nog een keer gaat doen, dan wil hij waarschijnlijk voor een snellere tijd gaan. Iets van onder de acht uur of zo en dat is niet meer weggelegd voor mijn vader. Voor het verhaal is het ook wel mooi als het bij één keer blijft. Dit blijft ons voor altijd bij”, lacht Van Vilsteren.

Schaatsen, Loek van Vilsteren

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws