Door vakantie is Jonker al bijna voetballer af

| 24-05-2019

Als SV Zwolle het zondag überhaupt voor elkaar krijgt om de nacompetitie te halen, dan moet het daarin wel strijden zonder routinier Ingmar Jonker. De 33-jarige middenvelder had namelijk al een vakantie geboekt, waardoor hij de hele maand juni in Indonesië zit. Daardoor wordt zondag, mits hij fit is, zijn laatste dag als actief voetballer.

© Jan Burgman Fotografie

Jonker boekt zijn vakantie als er voor SV Zwolle nog weinig aan de hand is. De ploeg heeft vijftien punten gehaald en lijkt gevrijwaard te blijven van degradatiezorgen. Juist vanaf dat moment komt de klad er in. De ene blessure wordt gevolgd door de andere, spelers lopen tegen schorsingen aan en zo blijft het doorgaan. SV Zwolle pakt geen punt meer en wacht inmiddels al elf wedstrijden op een positief resultaat. Het gevolg? Directe degradatie ligt op de loer. Al moet concurrent Heeten dan zondag winnen en SV Zwolle verliezen. “Dat had ik niet verwacht. Ik ga altijd gelijk na de competitie op vakantie en dat heeft nog nooit problemen gegeven. Nu misschien wel”, weet Jonker.

Zo komt er aankomende zondag een einde aan de voetballoopbaan van de routinier, die dan liefst zeventien jaar lang in een eerste elftal actief is geweest. De eerste vijf jaar doet hij dat bij ZAC, de twaalf jaar daarna draagt hij het shirt van SV Zwolle. Een behoorlijke periode, waarin hij bijna alleen maar hoogtepunten meemaakt. “Ik ben een positief ingestelde jongen, maar zo is het echt. Als ik één hoogtepunt moet noemen, dan is het de promotie naar de tweede klasse met SV Zwolle. In een rechtstreeks duel om de titel verloren we van Wijhe, maar in de nacompetitie lukte het alsnog. We wonnen vijf keer en promoveerden. Historisch voor de club”, herinnert Jonker zich nog.

© Jan Burgman Fotografie

Toch kampioen
Kampioen worden lukt vervolgens nog wel, in het seizoen 2014-2015. SV Zwolle is in die jaargang de sterkste van de vierde klasse H. “Die titel was niet helemaal verwacht, dat is altijd leuk. Overall vond ik het groepsgevoel en de kleedkamer het mooiste. Dat ga ik ook echt wel missen”, weet Jonker, die al jaren woonachtig is in Utrecht. Desondanks stuurt hij drie keer per week naar Zwolle. Na zondag hoeft dat niet meer, want dan kunnen de schoenen aan de wilgen. Het is echter de vraag of hij nog in actie komt tegen Helios. “Ik heb al jaren last van mijn lies en ik wil het niet forceren. We bekijken het in de warming-up. Het lichamelijke aspect is één van de redenen waarom ik stop.”

Zijn laatste jaar is niet bepaald het beste jaar. Bij SV Zwolle stapelen de problemen zich al maanden op, resulterend in een dertiende plaats op de ranglijst. “We hebben zoveel tegenslagen, dat is niet normaal. Onze verzorger zit al 28 jaar bij de selectie en heeft dit nog nooit meegemaakt. Het is echt een drama, met afgelopen zondag als dieptepunt. Volgens mij heb ik sinds de F-jes nooit meer zo dik verloren (9-1 bij Epe)”, treurt Jonker, die realistisch is over de kansen op handhaving. “Als je al zo lang niet hebt gewonnen, is het naïef om te zeggen dat we het even gaan doen. Laten we eerst zondag overleven. Daarna blijf ik het in Indonesië natuurlijk op de voet volgen.”

Voetbal, ZAC, SV Zwolle, Ingmar Jonker

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws