Doek lijkt te vallen voor Topvolleybal Zwolle

| 23-03-2019

Het einde van een tijdperk. Na 29 jaar - onafgebroken - Zwols herenvolleybal op het hoogste niveau, lijkt het doek te vallen. Coníche Topvolleybal slaagt er zaterdag niet in om de laatste strohalm te pakken. Het degradatieduel in het Landstede Sportcentrum eindigt in 1-3 (14-25, 25-23, 25-27 en 24-26), waarmee VoCASA uit Nijmegen zich veilig speelt. Alleen een mirakel kan de Zwolse ploeg nog redden.

© Jan Burgman Fotografie
© Jan Burgman Fotografie

Zes minuten voor aanvang van het belangrijke degradatieduel hangt Gert van Driel, voorzitter van Coníche Topvolleybal Zwolle, samen met Reitse Sybesma een spandoek op. De tekst op het witte laken valt op meerdere manieren te interpreteren: ‘Heren 1 bedankt voor weer een seizoen’. Sommige spelers kijken tijdens de warming-up even omhoog naar het spandoek. Aanvoerder Jelle Hilarius ziet meerdere bekenden plaats nemen op de tribune en zwaait enthousiast. Ook Hugo Noomen en de Canadees Joshua Lynch, vorig seizoen nog spelers van Topvolleybal Zwolle, vinden een plekje. De aanwezige Zwolse volleyballiefhebbers maken zich op voor een mooi volleybalgevecht. Misschien wel voor de laatste keer…

In het Landstede Sportcentrum is ook Redbad Strikwerda, de huidige coach van Draisma Dynamo, één van de aandachtige toeschouwers. Memorabel, want in oktober 1990 is diezelfde Strikwerda actief als speler tijdens de allereerste eredivisiewedstrijd op Zwolse bodem. Hij draagt op die bewuste avond in de WRZV-hallen niet het shirt van Kuipers Zwolle, maar dat van het Apeldoornse Dynamo. Vele jaren later leidt hij - als hoofdcoach - Landstede Volleybal naar de eerste landstitel in de clubhistorie. Zaterdag 30 maart 2013 blijft daardoor voor elke Zwolse sportliefhebber onvergetelijk. In de seizoenen die volgen viert Strikwerda met Landstede Volleybal nog eens twee landskampioenschappen. Om nog maar te zwijgen over alle andere prijzen.

© Jan Burgman Fotografie
© Jan Burgman Fotografie

Voorafgaand aan de degradatiekraker tussen Coníche Topvolleybal Zwolle en VoCASA is Redbad Strikwerda duidelijk. Hij rekent op een overwinning voor de bezoekers en krijgt gelijk. De Zwolse formatie knokt voor wat het waard is, maar komt op de belangrijke momenten in de wedstrijd net iets tekort. In de openingsset zijn de mannen van coach Gerard van Vliet bevangen door de spanning. De scores van aanvalskanon Jelle Hilarius blijven uit en VoCASA profiteert. Kartrekker Thijs van Noorden probeert met een dolletje aan de zijlijn om zijn ‘baardvriend’ op het juiste spoor te zetten. Bij een 4-8 achterstand slaat Hilarius de bal buiten de lijnen en reageert zijn onvrede af op het net. Het loopt niet aan Zwolse zijde, waardoor de Nijmegenaren relatief eenvoudig de eerste set pakken met 14-25.

In de tweede set knokt Topvolleybal Zwolle zich knap terug in de wedstrijd. Jelle Hilarius rijgt de punten aaneen en ook Thijs van Noorden scoort met slimmigheidjes. Als Niek Tijhuis bij een 6-7 achterstand de gelijkmaker aantekent met een geweldig blok, veert het Zwolse publiek op. Het geloof in een goed resultaat keert langzaam terug. Bij een 19-19 stand ontstaat er even wat commotie. Iedereen in de hal ziet de bal overduidelijk via een speler van VoCASA over de achterlijn vliegen, maar de arbitrage besluit anders. Tot ontsteltenis van de Zwollenaren, die daarna wel bij de les blijven. Via 22-23 wordt het 23-23 gelijk en beslist Rens Meijer met twee keiharde sprongservices de tweede set: 25-23.

© Jan Burgman Fotografie
© Jan Burgman Fotografie

In de beginfase van de derde set wisselt VoCASA er lustig op los. Het spelbeeld verandert echter nauwelijks. Beide ploegen werken hard en dat resulteert in een mooi schouwspel. Bovendien is de ontknoping van de derde set bloedstollend spannend. Via 20-20 wordt het 20-23, maar de thuisploeg geeft niet op. Tijhuis meldt zich met succes aan het kanon en ook Jan-Willem het Lam doet met een score door het midden een duit in het zakje. Bij 24-24 serveert Hilarius in het net, maar herstelt de schade razendsnel door de bal hard binnen de lijnen te rammen. Het is niet voldoende, want bij 25-26 slaat de Zwolse captain de bal uit: 25-27. In een eerste reactie trekt Hilarius gelijk zijn shirt uit de broek. De gezichten van de Zwolse spelers spreken boekdelen.

De wedstrijd lijkt vervolgens als een nachtkaars uit te gaan. VoCASA slaat al vroeg in de vierde set een gaatje 9-13, maar opnieuw antwoordt Topvolleybal Zwolle. Jelle Hilarius toont zijn kwaliteiten en Thijs van Noorden viert elke score uitbundig. Als op het scorebord 23-23 prijkt, zet Hilarius zijn ploeg op setpoint. Het thuispubliek moedigt de Zwollenaren nog één keer aan. Het is helaas tevergeefs. De bezoekers uit Nijmegen maken drie punten op rij en vieren het lijfsbehoud. Voor Topvolleybal Zwolle zijn de druiven zuur. De Zwolse ploeg is nu afhankelijk van het resultaat van de confrontatie tussen VoCASA en Advisie/SSS. Laatstgenoemde heeft aan een puntje genoeg. Op zaterdag 6 april treffen SSS en Topvolleybal Zwolle elkaar nog in Barneveld.

© Jan Burgman Fotografie
© Jan Burgman Fotografie
Volleybal, Landstede Sportcentrum, Thijs van Noorden, Jelle Hilarius, Topvolleybal Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws