Direct cruciale weken voor PEC Zwolle Vrouwen

| 29-01-2019

Rustig uit de winterstop komen? Dat is er voor PEC Zwolle Vrouwen niet bij. In de eerste twee weken na de break gaat het namelijk om een plaats in de kampioenspoule en daarvoor moet PEC Zwolle aan de bak. “Ik hoop dat de speelsters het fantastisch gaan doen”, stelt scheidend trainer Wim van der Wal.

© Jan Burgman Fotografie

De voorbereiding op het tweede deel van de competitie verliep voor PEC Zwolle Vrouwen niet geheel vlekkeloos. Na een prima trainingskamp op de KNVB Campus in Zeist, ging er tweemaal een streep door een wedstrijd. Eerst meldde sparringpartner Cloppenburg zich af, waardoor de JO17 van Hooglanderveen als vervanger diende. En een week later werd de bekerwedstrijd tegen Wartburgia afgelast. “Toch hebben we wel kunnen doen wat we wilden”, vindt Van der Wal. “Het trainingskamp was mooi en we hebben ook goed getraind. We hebben niet zo’n grote groep, mede omdat Siobhan McDonough en Gabrielle Matulich vertrokken zijn. Dus het is mooi dat iedereen zo goed als fit is.”

Tijdens de winterbreak werd ook nog eens bekend dat Van der Wal bezig is aan zijn laatste seizoen als hoofdtrainer van PEC Zwolle Vrouwen. Zijn detachering vanuit de KNVB loopt af, waardoor hij de keuze maakte om een stap terug te doen. “Ik werk ook nog een volle dag bij de bond en dat levert best een drukke agenda op. Daarom heb ik het besluit genomen om te stoppen”, duidt de coach, die wellicht wel verbonden blijft aan de vrouwentak van de club. “We zijn nog in gesprek, ook met de KNVB. Het kan zijn dat ik iets anders ga doen, maar het kan ook zijn dat ik weer volledig in dienst kom bij de KNVB.”

© Jan Burgman Fotografie

Soort van hoofd opleidingen
Bij PEC Zwolle Vrouwen kan hij wellicht iets betekenen als een soort van hoofd opleidingen. “Daar kunnen we nu nog niets over zeggen, maar op dat vlak is er nog wel de nodige winst te boeken. Denk aan de afstemming met externe partijen, zoals ouders of school, maar ook zaken als het optimaliseren van de scouting, de bemanning van de teams en het afstemmen van trainingen tussen de teams”, vertelt Van der Wal, die binnenkort meer duidelijkheid hoopt te hebben. “Ik heb nog een gesprek met de KNVB. We moeten kijken of het past en hoe we het gaan doen. Misschien moet ik uren inleveren bij de KNVB of wordt het weer een soort detacheren.”

Het zijn ‘problemen’ voor later, want eerst moeten Van der Wal en zijn ploeg de kampioenspoule zien te bereiken. Daarvoor is een vijfde plaats benodigd en die positie heeft PEC in eigen hand. Het programma is alleen niet makkelijk. “We spelen vrijdag uit bij PSV en daarna thuis tegen ADO Den Haag. Dat is geen makkelijk programma, al moet je altijd afwachten hoe de teams uit de winterstop komen. Voor ons is het zaak om de lijn van 2018 voort te zetten. Het zou geweldig zijn als we dan de kampioenspoule halen”, besluit Van der Wal.

Voetbal, Eredivisie Vrouwen, PEC Zwolle Vrouwen, Wim van der Wal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws