‘Deze week kent alleen maar winnaars’

| 31-10-2012

Autisme Sportief kijkt zeer tevreden terug op de afgelopen week. De Zwolse stichting organiseerde van 22 tot en met 28 oktober een sport- en recreatieweek voor kinderen met een autisme spectrum stoornis. Tien kinderen namen deel aan activiteiten als paardrijden, mountainbiken en zwemmen. “Het was voor het eerst dat Autisme Sportief zo’n week organiseerde, maar zeker voor herhaling vatbaar. De kinderen hebben het goed naar hun zin gehad”, zegt Wilco Voulon van Autisme Sportief.

De reacties van de kinderen en hun ouders waren na afloop van de week louter positief. “De volgende dag kregen wij bijvoorbeeld een telefoontje van een ouder, omdat hun zoon vroeg wanneer hij weer ging. En er was een meisje dat thuis trots had verteld dat zij eerst niet durfde te klimmen, maar het uiteindelijk toch had gedaan”, aldus Voulon. De activiteiten werden gehouden op een prikkelvrije locatie in Dalfsen, zodat de kinderen niet werden afgeleid. “Op deze plek, gelegen tussen de weilanden, verbleef de groep van maandagmorgen tot en met zondagavond en dit was tevens het vertrekpunt van alle activiteiten. Zo hebben de kinderen een boswandeling en een mountainbiketocht gemaakt in de bossen van Dalfsen.”

Ook het paardrijden was tijdens de week een groot succes. “Er zijn verschillende redenen waarom het paardrijden zo succesvol is. Zo accepteert een paard iemand zoals hij is. Dit zorgde er onder andere voor dat een deelnemer die niet kan praten en horen zonder enig probleem op een paard door het bos kon rijden”, zegt Voulon. De doelstelling van de sport- en recreatieweek is dat de kinderen en jongeren op een prikkelvrije locatie kunnen ervaren welke sport en of recreatie-activiteit het best bij ze past. “We hebben kinderen echt zien groeien, sommigen hebben zelfs angsten overwonnen. Dat is hartstikke mooi en doet ons goed, maar het is ook zo dat de kinderen er even uit zijn. Ook dat is belangrijk.”

Door het succes gaat Autisme Sportief vaker een sport- en recreatieweek organiseren, maar het maximale aantal deelnemers is al wel bereikt. “Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Volgend jaar wordt er in de voorjaarsvakantie, najaarsvakantie en twee keer in de zomervakantie een sport- en recreatieweek georganiseerd. We kunnen echter niet meer kinderen dan tien laten deelnemen aan zo'n week. Dit doen wij omdat we een veilig pedagogisch basisklimaat willen blijven garanderen en we werken met de gedachte dat extra persoonlijke aandacht dubbel plezier geeft”, zegt Wilco Voulon. De definitieve planning voor het volgende jaar is vanaf november te vinden op www.autismesportief.nl.

Stichting Empower

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws