De Vries: ‘Een uit de hand gelopen hobby’

| 22-01-2015

BB-loopster Hellen de Vries behoort inmiddels tot de subtop van Nederland. Op de Halve Marathon van Heerde liep ze afgelopen weekend naar een persoonlijk record van 1 uur, 20 minuten en 49 seconden en daarmee voldeed ze aan haar doelstelling. “Ik wilde op de halve onder de 1.21 lopen en dat is gelukt. Ik ben op dit moment super in vorm”, weet de goedlachse De Vries.

© Annet van Raalten

Het kan maar zo zijn dat de vroege vogels in Zwolle haar eens hebben zien lopen. Om daadwerkelijk beter te worden, moet je trainen, trainen en nog eens trainen. Dit doet De Vries liefst acht keer per week, waarvan een aantal maal heel vroeg in de ochtend. Om 5.15 uur gaat de wekker en een half uur later snelt de Zwolse al over de stenen. Je moet er wat voor over hebben om bij de subtop van Nederland te horen. “Ik weet dat het er een beetje idioot uitziet, maar het is echt hartstikke lekker”, vertelt de BB-loopster over haar vroege loopjes. “Ik loop dan veertig minuten. Niet zozeer heel snel of zo ver mogelijk, maar meer om los te lopen. Op die dagen train ik meestal twee keer per dag. Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby.”

Uit de hand gelopen hobby of niet, in de Nederlandse hardloopwereld wordt de naam van De Vries bekender en bekender. In haar eigen leeftijdscategorie loopt de pupil van Berthold Berger bij de beste vijf van Nederland en overall resulteert de weg omhoog vooralsnog in een plaats bij de beste twintig. “Op mijn leeftijd spreek je niet meer uit dat je naar de Olympische Spelen wil, maar mijn niveau kan misschien nog wel omhoog. Zeker op de vijf en de tien kilometer kan het harder”, zegt De Vries, die de explosieve groei niet zozeer had verwacht. “Berthold Berger, mijn trainer, had er direct vertrouwen in. Bij mij moest dat zeker nog groeien, maar zijn verwachting bleek terecht. Het gaat steeds beter.”

Na haar puike prestatie op de halve van Heerde gaan de hardloopgedachtes van De Vries de aankomende tijd naar de kortere afstanden. Ook op de 5 en 10 kilometer wil de atlete naar snellere tijden. “Over tien kilometer is het reëel om voor een tijd van 36 laag te gaan.” Eerst wacht echter nog een wedstrijd in Apeldoorn, daar waar de BB-loopster een race over 25 kilometer aflegt. “Het is afwachten hoe het deelnemersveld eruit ziet, maar ik ga daar voor een zo hoog mogelijke positie. De tijd is in die wedstrijd even van ondergeschikt belang.”

Hardlopen, Hellen Berger-De Vries, BB-lopers

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws