Darib basketbalt in Sahara: ‘Gaat nu goed’

| 28-02-2018

Ergens diep in het Marokkaanse deel van de Sahara, daar maakt de 20-jarige Jaouad Darib tegenwoordig zijn minuten op het basketbalveld. De voormalig guard van Landstede Basketbal streek afgelopen zomer neer in Marokko en na een bewogen periode heeft hij de rust gevonden. “Het gaat goed en ik speel goed”, vertelt Darib.

De jongeling doorliep in Zwolle de complete jeugdopleiding, pakte zo’n beetje iedere prijs die er te winnen viel en stroomde daarna door naar de hoofdmacht van Landstede Basketbal. Hij maakte in 2015 zijn debuut in de Dutch Basketball League en haalde onder andere de finale van de play-offs. Afgelopen zomer vertrok hij, om af te reizen naar Marokko. Het land waar zijn roots liggen en waar het grootse deel van zijn familie woont. “Het leek me mooi om mijn carrière te beginnen in het land waar ik vandaan kom. Om bij mijn familie te kunnen zijn, de cultuur mee te krijgen… Dat leek me gewoon leuk”, vertelt de basketballer.

Darib tekende zijn eerste profcontract bij IRT Tanger, één van de grootste clubs van Marokko. Het avontuur lonkte, maar dat pakte anders uit. Er ontstonden problemen, waar de Marokkaan niet teveel over kan zeggen. “Het gaat dan over financiën, de club had problemen, maar daar wil ik het graag bij laten. Het is niet zo gegaan als het moest, maar het gaat nu goed”, zegt Darib, die vertrok en inmiddels onderdak heeft gevonden bij CSCEBBT. Een club in de eerste divisie van Marokko. “Een kleine club, middenin de Sahara. Het is hier heel warm, maar het basketballen gaat prima hoor. Eigenlijk gaat het heel goed. Ik ben tevreden over wat ik laat zien. Ik sta iedere keer in de starting five.”

Het basketballeventje in Marokko is wel even anders dan in Zwolle. In Nederland voelt een busrit naar Weert al gauw als een wereldreis, maar in vergelijking met de afstanden in Marokko is dat kinderspel. “Laatst speelden we een uitwedstrijd en daar moesten we veertien uur voor rijden. We gaan dan met de bus en stoppen twee keer. We slapen in een hotel, gaan verder, slapen weer in een hotel en komen dan op de plaats van bestemming. Daardoor beginnen we gelukkig wel uitgerust aan de wedstrijd”, weet Darib, die met zijn teamgenoten meedoet in de bovenste regionen van de competitie. Het doel is promotie. “We doen het goed en hebben een goed team. We maken zeker kans op het kampioenschap en ik hoop dat ik de club omhoog kan helpen.”

Uiteindelijk heeft Darib zelf ook het doel om omhoog te gaan, al is hij sowieso trots op wat hij nu heeft bereikt. “Op professioneel niveau spelen, dat vind ik al een mooie prestatie”, aldus de guard. “Zeker in het buitenland, maar ik wil het graag voorzetten. In de zomer is het altijd spannend welke opties je hebt. Misschien ga ik volgend jaar wel naar een ander land en dan kijk ik waar het schip strandt. Voorkeur heb ik niet, als het maar een hoog niveau is. Voor nu is dit oké.”

Basketbal, Landstede Hammers, Jaouad Darib

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws