Dapper Landstede Volleybal verliest finale

| 21-02-2016

Landstede Volleybal is er zondagmiddag in Almere niet in geslaagd om de nationale beker te bemachtigen. De Zwolse formatie won nog wel op beresterke wijze de eerste set, maar moest de daaropvolgende drie sets aan Abiant Lycurgus laten: 1-3 (25-18, 20-25, 26-28 en 15-25). “Het is natuurlijk zuur dat je zo’n finale verliest, maar ik ben trots op de jongens. We hebben goed tegenstand geboden, dat heb ik in de kleedkamer ook gezegd”, vertelt aanvoerder Frank Lubberts.

© Chris Overkleeft - FotoOverkleeft.nl

Driemaal troffen Landstede en Lycurgus elkaar dit seizoen en driemaal waren de Groningers overduidelijk de betere. Lycurgus begon dan ook als favoriet aan de finale. “Ik had voor vandaag nog nooit een finale verloren, dus dit is de eerste keer. Maar ik ben ook altijd als favoriet begonnen en dat was nu niet zo. Zo realistisch moeten we zijn”, zegt trainer Redbad Strikwerda. De coach zag echter dat Landstede Volleybal een heerlijke eerste set op de vloer legde. Vanaf het begin was de Zwolse formatie de bovenliggende partij en mede door een flinke portie teamgeest nam het een 17-10 voorsprong. Die marge van zeven was ook aan het einde van de set nog in stand: 25-18. “Lycurgus begint altijd wat minder aan een wedstrijd en dat wisten wij. Neemt niet weg dat wij een hele sterke eerste set speelden”, zegt Lubberts.

Ook Strikwerda was blij met het vertoonde spel van zijn ploeg. “Ik denk dat we vandaag niet meer konden verwachten. We kunnen de spelers niets kwalijk nemen. Ze hebben zich gehouden aan het strijdplan en de juiste mentaliteit getoond.” De lijn van set één kon in de tweede set niet doorgetrokken worden, al groeide Lycurgus ook verder en verder in de wedstrijd. Op 9-9 namen de Groningers een voorsprong en die werd in het verdere verloop meer en meer uitgebreid: 20-25. Een mooie opsteker voor Lycurgus, maar in de derde set beet Landstede weer flink van zich af. Vooral uitblinker Jairo Hooi was op dreef en hij sleepte zijn ploeg naar een maximale voorsprong van drie punten. Toch ging de set naar Lycurgus. Landstede kreeg drie setpoints, wist die niet te verzilveren, waarna Lycurgus het op 26-27 wel meteen over de streep trok.

© Chris Overkleeft - FotoOverkleeft.nl

Met dat setverlies brak direct het verzet van Landstede. Tot 6-6 kwamen de Zwollenaren nog wel mee en leek een beslissende set nog tot de mogelijkheden te behoren, maar het lukte niet. De marge was al snel vier punten in Gronings voordeel en op 15-24 maakte Lycurgus-aanvoerder Dennis van der Veen een einde aan de finale. “In de derde set staan we boven de twintig gewoon twee punten voor en dan moet je dat uitspelen”, vindt Lubberts. Ook Strikwerda zag zijn ploeg het op dat moment uit handen geven. “Daar maken we vermijdbare fouten en daardoor kom je aan het einde van de set een puntje tekort. En dat Lycurgus dan in de vierde set zo wegloopt, dat geloof ik wel. We hebben gespeeld naar vermogen.”

Het houdt in dat de Zwolse prijzenkast voor dit moment niet verder wordt aangevuld. Natuurlijk geeft dat een zuur gevoel, maar achter dat gevoel prijkt ook trots. Landstede is gegroeid, dat heeft deze finale wel uitgewezen. “Ik denk dat het vandaag enorm dicht bij elkaar lag. Als wij zo spelen, dan kunnen we er ook overheen lopen. We moeten vooral zo doorgaan, ook op trainingen”, aldus Lubberts. Coach Strikwerda verloor voor het eerst in zijn trainersloopbaan een finale. “Tja… Eens moet de eerste keer zijn”, glimlacht hij.

Landstede Volleybal, Volleybal, Redbad Strikwerda, Frank Lubberts

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws