Damesteam ZAC Basketbal wil gelijk de titel

| 14-09-2018

Landstede Basketbal ZAC beschikt weer over een damesteam en die ploeg laat er geen gras over groeien. Als trainer Terrence Smilde wordt gevraagd naar de doelstelling, is zijn antwoord vrij duidelijk: het kampioenschap. “We hebben een talentvolle groep, dus het kan”, denkt de coach.

Rond 2016 ontstonden de eerste twijfels. Op dat moment stond er binnen ZAC nog een aardig damesteam, maar de levensvatbaarheid van dat team nam met rasse schreden af. Uiteindelijk was het niet meer te houden, waardoor de ploeg uit elkaar viel. Tot deze zomer, toen Terrence Smilde zich meldde en graag een nieuw damesteam op poten wilde zetten. Hij was afkomstig van Red Giants in Meppel, waar het damesteam zojuist ook was gestopt. “Ik ben op gesprek gegaan en we hebben gekeken wat er mogelijk was. Vervolgens hebben we een groep bij elkaar gekregen en zijn we gaan trainen. Ik ben hier heel blij mee, voornamelijk voor de dames. Die kunnen blijven basketballen”, vertelt de coach.

Samen met teammanager Kees Reenders neemt Smilde het uiterst serieus. Er wordt hard getraind, hij vraagt veel van zijn spelers en werkt zelfs met een scoutingprogramma en video-analyse. Nou niet bepaald een gewoonte op het niveau van de eerste klasse. “Ik denk dat ik de enige ben die het zo doet”, lacht Smilde. “Ik vind video heel erg belangrijk, want zo kun je spelers laten zien wat ze beter kunnen doen. Als je het gaat vertellen, dan komt er toch vaak een ‘ja maar’. De teammanager is er heel druk mee, want die filmt de wedstrijden en gaat een dag later bezig met de scoutingpapieren. Dat is veel werk.”

Het hele traject moet ervoor zorgen dat ZAC een gooi gaat doen naar het kampioenschap in de eerste klasse. De ploeg is pas even bij elkaar, ingespeeld zijn ze vast en zeker nog niet, maar toch is het vertrouwen groot. “Het gaat al beter dan verwacht. Als je begint, probeer je er een team van te maken. Dat doe je door ze dingen samen te laten doen en samen dingen op te laten lossen. Het gaat goed, het begint steeds meer een team te worden”, zegt Smilde, die een mix van speelsters uit Zwolle en van Red Giants onder zijn hoede heeft.

De Zwollenaren werken zaterdag gelijk een mooie test af, want tegenstander Jolly Jumpers wordt door Smilde ingeschat als de grootste concurrent voor de titel. “We kunnen gelijk zien hoe het ervoor staat. Stel dat we een pak op de sodemieter krijgen, dan moeten we misschien eerst maar voor plaats twee of drie gaan. Maar als we fit blijven, dan gaan we wat mij betreft honderd procent voor het kampioenschap”, roept de trainer. En daar moet het in de toekomst niet bij blijven. “Binnen drie jaar wil ik eigenlijk naar de eerste divisie, omdat je met een goede ploeg ook goed meedraait in de tweede divisie. En die goede ploeg hebben we.”

Basketbal, ZAC Basketbal, Terrence Smilde

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws