Dames Swol denken stiekem aan eredivisie

| 21-09-2018

De waterpolosters van Swol 1894 willen zich in eerste instantie handhaven in de eerste klasse, maar toch is het woord ‘eredivisie’ al gevallen. Want als de dames het voor elkaar krijgen om zich bij poging één al veilig te spelen, is promotie binnen handbereik. “Dan moet je niet voor de verantwoordelijkheid weglopen”, vindt trainster Mieke van der Sloot.

© Annet van Raalten

De competitie van de waterpolosters is wat anders dan anders. Er wordt begonnen in twee halve competities van acht. Van iedere poule gaan de bovenste vier naar de promotiepoule, terwijl de onderste vier tegen elkaar strijden om degradatie te ontlopen. De promotiepoule bestaat dus ook weer uit acht ploegen en daarvan krijgen er liefst vijf een plaats in de eredivisie. “Als we het dus voor elkaar krijgen om ons snel te handhaven, kun je ook zomaar promoveren. Je wint een paar wedstrijden en misschien ben je dan al beter dan drie anderen. Het kan”, denkt Van der Sloot.

De coach spreekt van een interessante competitie, maar houdt wel een slag om de arm. Er zijn namelijk ploegen die absoluut niet willen promoveren. “Die hebben dat al uitgesproken, ja. Ze willen echt niet naar de eredivisie, dus dan kun je een rare competitie krijgen. Vorig jaar waren er in de overgangsklasse twee ploegen die kampioen konden worden, maar niet wilden promoveren. In de laatste wedstrijd werden er gewoon ballen in eigen doel gegooid. Daar pas ik voor. Als je goed genoeg bent, dan moet je de verantwoordelijkheid nemen. Er promoveren vijf ploegen, dus het wordt echt niet iedere week 20-0. Er zitten dan ook echt leuke wedstrijden tussen.”

© Annet van Raalten

Eerst moet Swol zich maar eens zien te handhaven. De ploeg is iets veranderd, want Van der Sloot moest onder andere de aanwinsten Kim Okoli, Chandra Boom en Daphne Glazenburg inpassen. Toch lijken de Zwollenaren er klaar voor, want in de beker werd al met groot machtsvertoon (5-24) afgerekend met WS Twente. Nu wacht de competitie. “We zijn fit en er klaar voor”, vertelt Van der Sloot. “We hebben tijd genoeg gehad om een team te smeden en ik ben positief gestemd. Zaterdag krijgen we met Het Y direct een zware tegenstander, dat is een mooie krachtmeting. Het gaat nu echt beginnen.”

Waterpolo, Swol 1894, Mieke van der Sloot

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws