Dames RC Zwolle zoeken naar versterking

| 12-05-2017

De damestak van Rugby Club Zwolle bestond enkele jaren geleden uit een volwaardig eerste team. Iedere week stonden er voldoende speelsters op het veld en in de competitie werd prima meegedaan. De huidige staat van het damesrugby is goed af te zien aan de actuele ranglijst. In de tweede klasse Noord staan de Zwolse dames, samen met Almere en Hilversum spelend onder de vlag van HanzeDogs, roemloos laatste.

Jaren geleden had Rugby Club Zwolle het prima voor elkaar. Er waren voldoende speelsters, het niveau was alleraardigst, maar dat hield geen stand. Speelsters stopten of vertrokken naar Utrecht en plots was er een tekort aan rugbysters. Om toch in competitieverband uit te komen werd een samenwerking met Twente aangegaan. “Dat ging goed, maar uiteindelijk waren er daar geen dames meer. Op dit moment combineren we het met Almere en Hilversum, maar zelfs dan is het af en toe lastig om vijftien dames op het veld te krijgen”, vertelt Baukje van Wieren, speelster van Zwolle. De gedachte is dan ook om snel voor aanwas te zorgen. De jeugdafdeling van de club beschikt over steeds meer meisjes en dat is al een stap in de goede richting. “Daar hopen we wel van te profiteren.”

Uiteindelijk is het de bedoeling om namens Zwolle weer een volwaardig damesteam op de been te krijgen. Maar hoe doe je dat, aangezien rugby op het eerste oog niet echt een vrouwensport is. “Dat hoor ik te vaak en dat is echt verkeerde beeldvorming. Het gaat wat minder hard dan bij de mannen en de mannen spelen sneller, maar ook wij kunnen tackles maken en de duels aangaan. En wij zijn hartstikke fanatiek”, vertelt Van Wieren, die dan ook hoopt dat de groep dames snel uitbreiding krijgt. “Het Nederlands damesteam doet het goed en we hopen dat die prestaties doorwerken. Onze eerste prioriteit is om er dames bij te krijgen, zodat we samen kunnen trainen en door kunnen groeien. Dat is het belangrijkste.”

Rugby Club Zwolle, Rugby, HanzeDogs

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws