Dahlman over zeldzaam drietje: ‘Big moment’

| 20-05-2019

Nog nooit was Noah Dahlman als professioneel basketballer goed voor een driepunter. Tot dat ene, magische moment in de Maaspoort in Den Bosch, waar hij afgelopen donderdag Landstede Basketbal naar de finale schoot. Met zijn eerste driepunter ooit velde hij New Heroes. Nu wacht in de finale om de landstitel het Groningse Donar.

© Ivonne de Bruin

De 30-jarige Amerikaan begint gelijk te lachen als het over die laatste minuut in Den Bosch gaat. Hij wordt uiteindelijk de man die de game beslist, maar daar lijkt het in eerste instantie niet op. Dahlman krijgt een straf vanwege een onsportieve fout en gaat naar de kant. Landstede Basketbal komt daardoor op achterstand en game 5 doemt op. “Echt heel slim gespeeld door mijn tegenstander, daar moet ik hem de complimenten voor geven. Ik werd gewisseld en dan heb je even de tijd om je gedachten op een rijtje te zetten. Ik kwam terug en wilde voor die driepunter gaan. Je wil de wedstrijd redden”, vertelt Dahlman daags na de ontknoping van de halve finale.

Hij komt terug in het veld en hoeft niet per se zelf de driepunter te schieten. Wie het doet, maakt hem niet uit, als die bal maar door het netje gaat. “Waarom niet? Als we geen driepunter hadden gemaakt, was het misschien wel op een vijfde wedstrijd uitgedraaid. Kaza Kajami-Keane vond op een goede manier de open plek en daar stond ik. Geloof het of niet, maar het was mijn eerste driepunter als professioneel basketballer. Sinds mijn achttiende heb ik er geen eentje gemaakt. A big moment”, lacht Dahlman. Het resulteert in dolblije teamgenoten, een uitvak in extase en het allerbelangrijkste: de zege en een plaats in de finale om het landskampioenschap. Een mooier moment voor een unieke driepunter is er niet.

© Ivonne de Bruin

De reacties zijn overweldigend en het Zwolse publiek is dolblij. Dahlman geniet van de energie bij de fans, die hem op allerlei manieren bedanken. “Je merkt in de play-offs echt dat ze er zijn, het is bijzonder. Ik moet ze daar ook echt enorm voor bedanken, want het geeft energie en veel plezier. Hopelijk is het de start van iets moois. Vaak zie je dat zulke momenten bijdragen aan een soort cultuuromslag. We hebben ze nodig”, doelt Dahlman ook op de finale tegen Donar. De Groningse formatie weet in de andere halve finale af te rekenen met Zorg en Zekerheid Leiden, de nummer één van de reguliere competitie. En doet dat met duidelijke cijfers: 3-0.

Landstede Basketbal is dit seizoen al vier keer te sterk voor Donar. Desondanks denkt Dahlman dat het een evenwichtige strijd gaat worden. “Het zijn grote wedstrijden en het is een lange serie. Als je er eentje verliest, is het zeker nog niet gedaan. De meest zelfverzekerde ploeg gaat winnen. De sleutel ligt in het maken van plays”, denkt Dahlman, die dinsdag met zijn ploeg aan de finale van de play-offs begint. Wie weet volgt dan het volgende drietje van de Amerikaan.

Basketbal, Landstede Hammers, Noah Dahlman

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws