Combineren volleybaljeugd sorteert effect

| 17-03-2017

De volleybalverenigingen Voorsterslag en VC Zwolle combineren sinds dit seizoen de complete herenlijnen. De samenwerking ontstond uit pure noodzaak, om het mannenvolleybal in Zwolle een zeer bruikbare boost te geven. Inmiddels sorteert het ook sportief gezien effect, want het C-team van de gecombineerde afdelingen doet zaterdag mee aan de finaledag van het Nederlands Open Jeugd Kampioenschap (NOJK).

Het balletje kwam echt aan het rollen toen Jelle Hilarius zich met het proces ging bemoeien. De speler van Coniche Topvolleybal Zwolle faciliteerde een overleg tussen SVI, Voorsterslag en VC Zwolle, om daarin vooral te praten over het promoten van het jongensvolleybal in de stad. “Want meisjesvolleybal is heel populair, dat loopt wel door. Daar hebben we helemaal geen problemen mee”, vertelt de kartrekker. Van het één kwam het ander en voor de clubs het wisten zaten ze aan tafel om te praten over een uitgebreidere samenwerking. SVI haakte uiteindelijk af, maar Voorsterslag en VC Zwolle besloten het door te zetten. Met als resultaat dat de herenlijnen van beide clubs op dit moment volledig in elkaar overlopen. Er wordt gespeeld als Voorsterslag/VC Zwolle.

Weinig pijnpunten over
Het is een stap die bevalt. In eerste instantie waren er wat organisatorische problemen, maar die werden al snel de kop ingedrukt. “Soms stond je ergens in je eentje, terwijl de anderen wel op de goede plek stonden. Dat zijn geen fijne momenten. Of het was onduidelijk waar er getraind moest worden, want dat is in het Landstede Sportcentrum of in Westenholte. Het wisselt. Die problemen hebben we inmiddels overwonnen”, ziet Gert van Driel, voorzitter van VC Zwolle. Er is dan ook alle reden om de samenwerking voorlopig voort te zetten. Ook aankomend seizoen blijft het dus Voorsterslag/VC Zwolle. “De teams zijn vol en iedereen kan spelen op zijn eigen niveau. Dat was eerder lastig, omdat we vaak spelers door moesten schuiven. De geluiden zijn alleen maar positief”, vult Erwin Schmitz namens Voorsterslag aan.

Als het toch zo goed bevalt, waarom is het dan geen optie om beide clubs helemaal samen te voegen? Een fusie zou alle moeilijkheden, zoals teamindelingen, speellocatie en clubnaam, wegnemen. Toch willen beide voorzitters daar nog niets van weten, al wordt er wel degelijk over zo’n vervolgstap nagedacht. “Maar het is voor beiden nog lang niet concreet”, is Schmitz direct duidelijk. “Natuurlijk denken we er wel over na en wordt er over gesproken. Maar dat zou betekenen dat we ook de vrouwenlijn gaan combineren en dat heeft geen noodzaak.” Van Driel geeft wel aan dat er voor de herenlijn naar een nieuwe naam wordt gekeken. “Die staat dan los van beide verenigingen. Maar daar zijn we nog niet uit.”

Mooie prestaties
Vooralsnog komt er dus geen fusie. De samenwerking werpt op sportief vlak al wel zijn vruchten af. Het C1-team van Voorsterslag/VC Zwolle speelt aankomend weekend om het Nederlands kampioenschap, zeg maar de KNVB Beker voor het volleybal. En onlangs maakte de jonge Daan Grob zijn debuut voor Coniche Topvolleybal Zwolle. “Hij heeft door de samenwerking een beter team om zich heen gekregen, waardoor hij zich verder heeft ontwikkeld. Dat is alleen maar mooi”, stelt Schmitz. Voor Hilarius is dat vanuit Topvolleybal Zwolle een prettige constatering. “Daarom vinden wij het interessant en willen we heel graag meedenken. Wij kunnen er zeker profijt van hebben.”

Zo heeft de samenwerking tussen de twee verenigingen vooralsnog weinig kritiek gekregen. En dat terwijl het project eigenlijk pas in de kinderschoenen staat, aangezien de clubs meer willen. Van Driel en Schmitz zijn duidelijk. “Een betere bezetting zorgt voor betere teams en betere teams zorgen weer voor een hoger niveau. Wellicht zorgt dat voor aantrekkingskracht, ook voor jongens uit de regio. Zij kunnen bij ons op een fijne manier volleyballen, de combinatie met het CSE zorgt voor een aantrekkelijke plek om door te groeien. Ook daarom continueren we de samenwerking.”

Volleybal, Volleybalvereniging Voorsterslag, VC Zwolle, Jelle Hilarius, Topvolleybal Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws