Column: ‘Typisch Zwols’

| 04-06-2016

Het seizoen 2015-2016 zit er zo’n beetje op. De zomer lonkt, met op het programma het EK in Frankrijk zonder Nederland, de Tour de France en de Olympische Spelen in Rio. Na een wat minder Zwols sportjaar een mooi aanbod om lekker de vakantiemaanden door te komen.

© Annet van Raalten

Drie jaar lang schreef ik columns voor Sportief Zwolle. Ik heb ze, bijna vijftig, er nog eens op nageslagen en ben er achter dat ik te laat ben gestopt. Ik had er per 31 december 2014 een punt achter moeten zetten. 2014 Was het beste jaar uit de Zwolse sporthistorie. De schaatsers Michel en Ronald Mulder en Lotte van Beek zorgden voor een propvol Grote Kerkplein na hun geweldige prestaties op de Spelen in Sotsji. PEC Zwolle schreef geschiedenis door de bekerfinale met 5-1 van Ajax te winnen, de Johan Cruijff Schaal te pakken en voor het eerst in de clubhistorie Europees voetbal te bewerkstelligen. Er waren geweldige wielersuccessen van Kirsten Wild en Anna van der Breggen. Landstede Volleybal werd opnieuw landskampioen, WVF promoveerde naar de hoofdklasse en bij het masterzwemmen regende het Zwolse medailles. Altijd stoppen op het hoogtepunt, ik heb me vergist.

Want de volleyballers van Landstede verdwenen dit jaar via een achterdeur definitief uit het topvolleybal. Oranje Zwart beëindigde puntloos de zaalcompetitie en bij de collega-korfballers van Sparta was het na een dubbele degradatie zowel op het veld als in de zaal helemaal hopeloos. Bij de voetballers was er voor PEC Zwolle geen Europees podium weggelegd na de uitschakeling tegen FC Utrecht. Bij de amateurs blijft het ambitieuze Berkum ‘gewoon’ eersteklasser, degradeerde WVF voor de tweede keer op rij en gingen ook Be Quick ’28, en SVI en HFC Storica kopje onder. Maar goed dat er uit de vierde klasse zaterdag geen clubs kunnen degraderen, anders had het nog negatiever uitgepakt. De basketballers van Landstede lieten het afweten in de finale van de play-offs en na jarenlang hangen en wurgen is eindelijk het doek gevallen voor de Zwolse hockeyvrouwen in de overgangsklasse. Geen huldigingen in de binnenstad, want de broers Mulder en Lotte van Beek kwamen door allerlei oorzaken niet tot echt aansprekende schaatssuccessen. Kommer en kwel dus, na een mager Zwols sportseizoen. Toegegeven, ik chargeer nogal. Maar wie de sociale media en de websites een beetje volgen, kent de reacties waarin doorgaans een flinke scheut azijn is verwerkt. ‘Typisch Zwols’, hoor ik vaak. Als je wint heb je vrienden.

© Annet van Raalten

Ik had mijn tijd als columnist natuurlijk ook liever willen beëindigen met een bloemlezing van een glorieuze reeks aan hoogtepunten van dit seizoen. Maar toch zijn ze er, de ‘highlights’. Misschien niet zo massaal als in de jaren ervoor, maar ik sier mijn afscheid er toch graag mee op. FC Ulu Spor is nog in de race, PEC eindigde toch weer keurig in het linker rijtje en de waterpolodames van Swol werden kampioen. De mannen van HC Zwolle zijn weer terug in de overgangsklasse, de plek waar ze horen. Ronald Mulder liet aan het eind van het schaatsseizoen zien weer op de weg terug te zijn. SV Zwolle pakte de titel in het eigen jubileumjaar. Dieze West deed het prima als promovendus in de hoofdklasse zondag. En dat geldt ook voor ZAC in de tweede klasse zaterdag. Er was weer het nodige eremetaal voor ‘onze’ wielrensters Anna en Kirsten. De volleybalvrouwen van Regio Zwolle haalden de kampioenspoule en Landstede Basketbal won voor het eerst in het bestaan een wedstrijd in een eindreeks.

Op 22 mei werd thuis de uiteindelijke landskampioen Donar verslagen. Het mooiste vond ik na afloop de reactie van een bloedfanatieke Donar-fan met een blauwwitte indianentooi op zijn hoofd. “Het is hier altijd zo’n tamme bedoening. Jullie hebben niet alleen de wedstrijd gewonnen, maar ook eens een keer het meeste lawaai gemaakt. Het zou tijd worden.” Ik weet het, je koopt er niets voor en het is nauwelijks een pleister op de wonde, maar wel een leuke afsluiter van mijn plezierige tijd als ‘stukkiesschrijver’. Ik wens iedereen een fijne zomer en verder vooral alle goeds toe.

Harry Bouwhuis

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Stichting Sportief Zwolle bedankt Harry hartelijk voor al zijn mooie en vermakelijke columns die hij in de afgelopen jaren voor Sportief Zwolle heeft geschreven!

Columns, Harry Bouwhuis

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws