Column: ‘Steve for president’

| 25-03-2016

Op maandag 21 maart begon officieel de lente. Het werd een asgrauwe week door de ellendige en trieste gebeurtenissen in Brussel, donderdag gevolgd door het overlijden van Johan Cruijff. Uitgerekend drie dagen voor Pasen kneep ‘De Verlosser’ er toch nog plotseling tussenuit.

Als je de reacties hoort en leest lijkt het wel of iedereen de legendarische ‘nummer veertien’ persoonlijk heeft gekend. Ik niet in ieder geval, maar als Ajax supporter bezocht ik in de zeventiger jaren veel Europacupduels en competitiewedstrijden van de club en zag veel mooie dingen van Cruijff. Ik was erbij toen hij in Stadion De Meer in augustus 1973 zijn voorlopig laatste wedstrijd voor Ajax speelde tegen FC Amsterdam. Een lucratief contract bij FC Barcelona lag klaar. Hij werd vooraf hier en daar uitgefloten, beschimpt en voor geldwolf uitgemaakt. Het duel eindigde in 6-1. Cruijff was goed voor drie assists en scoorde in minuut zeventig de zesde en laatste treffer. Direct daarna kreeg ’Jopie’ een publiekswissel en verdween, massaal toegejuicht, in de catacomben van het stadion waar het allemaal begon. Een illustratief moment voor zijn leven als voetballer, trainer en mens. Regelmatig het mikpunt van discussie, soms provocerend, nooit helemaal onomstreden maar bovenal geniaal en maatschappelijk betrokken.

© Annet van Raalten

Maar het voorjaar komt er aan. Donderdagavond brak de zon figuurlijk al een beetje door tijdens een heerlijke wedstrijd van Landstede Basketbal tegen ‘runner-up’ Donar in het Theater van de Sport. Het werd de avond van Steve McWhorter. Twee wedstrijden bleef de guard aan de kant met een hamstringblessure. In een propvol en dolenthousiast Sportcentrum maakte hij met 24 punten het grote verschil. ‘Steve for president’ hoorde ik fans al roepen. Met nog vier competitieduels en de play-offs voor de boeg staat er nog veel moois te gebeuren.

Dat mag ook wel, want nu het indoorseizoen ook in Zwolle op zijn eind loopt is de voorlopige eindbalans hier en daar aan de povere kant. Neem bijvoorbeeld de beide Zwolse korfbalclubs die na het zaalseizoen weer terug bij af zijn. De één jaar geleden door CKV Sparta en Oranje Zwart behaalde titels zijn allang vergeten. De opleving van Sparta in de overgangsklasse kwam te laat en na de degradatie kan de schotklok weer in de kast. Oranje Zwart kon het 100-jarig bestaan geen luister bijzetten met klinkende resultaten. Wat heet, in de eerste klasse werden alle duels verloren. Bij de volleybalsters van Regio Zwolle was het bereiken van de kampioenspoule het ultieme doel. Daar blijft het bij. Eén schamel puntje tot nu toe.

© Annet van Raalten

De volleybalmannen van Landstede zijn aan hun laatste kunstje bezig in de top van het nationale volleybal. Zaterdag begint de halve finale in een ‘best-of-three’ serie bij Orion in Doetinchem. Het einde van een tijdperk of ziet de ploeg van Redbad Strikwerda nog kans de finales te halen? Zaterdag 2 april staat bij mij rood omrand als Orion in Zwolle op bezoek komt. Ik hoop op net zo’n toeloop als donderdag bij de basketballers of bij de faillissementsuitverkoop bij V&D eerder deze week. Strikwerda en zijn mannen verdienen het. Intussen is men bij licentiehouder VC Zwolle druk bezig het eredivisieschap volleybal voor de mannen in Zwolle veilig te stellen. Er zullen misschien best jaloerse blikken richting de handbalsters van Dalfsen zijn geweest waar Regio Zwolle United de reddingsboei heeft gegooid. Maar de kansen op handhaving op het hoogste niveau schijnen steeds groter te worden. Petje af. Dan maar geen kampioen, een half ei is altijd nog beter dan een lege dop. Prettige paasdagen!

Harry Bouwhuis

Harry Bouwhuis is als sportjournalist werkzaam voor onder meer De Stentor en De Swollenaer. Daarnaast maakt hij sport-items voor RTV Zoo. In 2006 stelde hij, met Michiel van Peppel, de succesvolle documentaire ‘Zwolse Strijd’ samen. In 2008 portretteerde Bouwhuis, met beeldend kunstenaar Henk Heideveld, bekende PEC-voetballers in het boek ‘Eregalerij’. Recenter leverde hij onder meer een bijdrage aan de verhalenbundel ‘Oost West, verhalen uit de Kop van Overijssel’ en werkte hij mee aan het boek ‘De finale van ‘77’. Hierin wordt de legendarische bekerfinale tussen PEC Zwolle en FC Twente in 1977 gereconstrueerd. Harry Bouwhuis verzorgt tweewekelijks een column voor Sportief Zwolle.

Landstede Basketbal, Columns, Harry Bouwhuis, Steve McWhorter

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws