Column: ‘Slow down brother’

| 13-05-2016

PSV vierde zondag hartstochtelijk feest in Zwolle en PEC een beetje. Prijzen die je niet meer verwacht zijn het mooiste. Het was een bijzondere middag waar het grote rekenen na de 1-3 begon en het voetbal verder bijzaak was.

© Annet van Raalten

Want het belangrijkste nieuws moest natuurlijk uit de Achterhoek komen. In het stenen tijdperk was er eerst de tamtam en later kwamen de transistorradiootjes met ‘Langs de Lijn’. In Zwolle waren er ruim 12.000 toeschouwers, waarvan minimaal de helft in het laatste half uur meer naar zijn mobiel keek dan naar de wedstrijd. De afloop is bekend. Het kost me als Ajax-fan wat moeite om het toe te geven, maar PSV is de terechte kampioen. Eigen schuld dikke bult. En De Graafschap vervulde gewoon haar sportieve plicht. Mister Ajax, Sjaak Swart is het daar niet mee eens natuurlijk, gelet op zijn bespottelijke reactie. Maar de voormalige rechtsbuiten heeft maar één bril, een rood-witte.

PEC vierde dus een bescheiden feestje na het pakken van een ticket voor de play-offs. Donderdagavond was FC Utrecht de tegenstander. Erik ten Hag, de trainer van het jaar, keerde een week na zijn eervolle benoeming terug in Zwolle met een vijf mans verdediging. ‘It takes two to tango’. PEC Zwolle kwam er, behalve wat losse flodders, niet doorheen en het werd een draak van een wedstrijd zonder doelpunten. Hopelijk is er zondag in de return in de Galgenwaard meer vuurwerk te zien.

Gelukkig was dat wel het geval in de Maaspoort in Den Bosch, daar waar Landstede Basketbal de finale haalde. Een prachtige prestatie na een solide uitvoering. Ik volg het Zwolse basketbal ‘beroepshalve’, maar ook als liefhebber al vele jaren. Na 2005 is het eindelijk weer eens zover. Het worden mooie wedstrijden tegen Donar. En ik hoop dat de geblesseerde ‘stille kracht’ Tyson Hinz en ook Kenrick Zondervan erbij zijn. Ik zag gisteren op de ‘livestream’ de mannetjesputter onder de basket vertwijfeld naar zijn kwetsbare schouder grijpen en afhaken. Zondervan oogt in het veld als een Tibetaanse krijger die voor niets en niemand aan de kant gaat. Maar daarbuiten ken ik hem vooral als coöperatief. Ik weet dat, omdat ik nog wel eens, tegen de ‘deadline’ aan, wat reacties nodig heb. Hij is altijd bereidwillig en vooral bereikbaar. Zoals afgelopen zondagavond rond 22.00 uur. Landstede won in Den Bosch het vierde duel. Vijf minuten na afloop belde ik hem, voicemail. Zestig seconden later had ik hem aan de telefoon. Klasse!

© Annet van Raalten

Maar ook al ontbreken Hinz en Zondervan in de eindstrijd, dit Landstede zal in de ‘best of seven’ finale moeilijk te verslaan zijn. Met de lichtvoetige Jessey Voorn, één van de beste rebounders Ricardo Glenn, de gedreven Steve McWhorter, de lepe Ewoud Kloos en Craig Osaikhwuwuomwan die steeds meer opbloeit. En uiteraard Grant Gibbs, ooit weggezet als faliekante miskoop. Maar dit seizoen de grote roerganger van de selectie. Zo ook gisteren in de laatste editie van de halve finale, niet eens zijn beste duel. In het laatste kwart knabbelde Den Bosch vijf van de achttien punten achterstand af. Het antwoord was er direct van de stoïcijns ogende Gibbs. Een fraaie score na een reeks lichaamsschijnbewegingen en twee punten van achter de vrije worplijn. Doldrieste acties zijn niet besteed aan de forward, die een onmisbaar rustpunt is in de ploeg. ‘Don’t worry, be happy’ of ‘Slow down brother’, om maar even in de Songfestivalsfeer te blijven, zijn liedjes die op het lijf geschreven konden zijn van Gibbs. Hij heeft met het behalen van de eindreeks een podium die hij en zijn ploeg dik hebben verdiend.

We gaan nog mooie sportweken tegemoet en dat terwijl de eerste titel bij de Zwolse voetbalamateurs al binnen is. Mijn ‘oude cluppie’ SV Zwolle, in juni negentig jaar jong, pakte het kampioenschap in uitgerekend het jubileumjaar. Proficiat!

Harry Bouwhuis

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Harry Bouwhuis is als sportjournalist werkzaam voor onder meer De Stentor en De Swollenaer. Daarnaast maakt hij sport-items voor RTV Zoo. In 2006 stelde hij, met Michiel van Peppel, de succesvolle documentaire ‘Zwolse Strijd’ samen. In 2008 portretteerde Bouwhuis, met beeldend kunstenaar Henk Heideveld, bekende PEC-voetballers in het boek ‘Eregalerij’. Recenter leverde hij onder meer een bijdrage aan de verhalenbundel ‘Oost West, verhalen uit de Kop van Overijssel’ en werkte hij mee aan het boek ‘De finale van ‘77’. Hierin wordt de legendarische bekerfinale tussen PEC Zwolle en FC Twente in 1977 gereconstrueerd. Harry Bouwhuis verzorgt tweewekelijks een column voor Sportief Zwolle.

Columns, Harry Bouwhuis

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws