Column: ‘Het wonder van Rosario’

| 22-11-2014

In een tijd dat de sportquiz steeds populairder wordt begin ik deze column met een vraagje. Welke sport wordt door Marc Horsten en Luc ter Haar beoefend? Er zullen best wat lampjes gaan branden. Maar er zijn er ongetwijfeld meer die het niet weten. Het antwoord? Beide mannen doen aan inline-skaten.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Zij maakten met Michel Mulder deel uit van de aflossingsploeg en wonnen ruim een week geleden goud op de 5 kilometer tijdens het WK inline-skaten in het Argentijnse Rosario. Het miniquizje geeft aan dat inline-skaten nationaal gezien een kleine sport is. Maar de prestatie van Michel Mulder, die als laatste van het drietal in actie kwam, is er niet minder om. Na een zinderende finale waren er woeste armgebaren van de Portugese en vooral Argentijnse tegenstander, die dacht de titel binnen te hebben. Met een uitgetelde Michel Mulder balend op de grond. Maar na de eerste hectiek bleek uit de fotofinish dat hij met een marge van één duizendste van een seconde toch zijn wieltje als eerste over de streep had gedrukt. Het wonder van Rosario had zich voltrokken.

De kleine samenvatting bij de NOS van die prachtige ontknoping was voor mij vele malen mooier dan het getuur naar de eerste wereldbekerwedstrijden schaatsen in het sfeerloze Japanse Obihiro, ook al stond daar een nieuw Russisch sprinttalent op. De Mulders ontbraken in Japan, omdat Michel koos voor de sport waar het allemaal begon en die hij nog zo koestert. En als Ronald niet geblesseerd was had hij misschien wel dezelfde keuze gemaakt. Maar de wieltjes zullen het altijd afleggen tegen de gladde ijzers.

Schaatsen, een echte fanaat ben ik niet. Waarschijnlijk omdat ik het zelf niet kon. Waar ik in de buurt in mijn jonge jaren als voetballertje redelijk hoog stond in de pikorde, was ik een absolute ‘nobody’ als er op de stadsgrachten geschaatst kon worden. Tot op de dag van vandaag wijt ik mijn gebrekkige schaatstalent aan mijn aangeboren zwakke enkels. Het duurde altijd maar even of mijn Friese doorlopers en later houten Noren zaten weer scheef onder mijn voeten. Ik heb er gelukkig geen trauma’s aan overgehouden, maar een schaatsfan ben ik nadien nooit geworden. Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik zelfs nog nooit in Thialf was. Ik kan echter wel genieten van vooral afstandskampioenschappen, marathons op natuurijs en uiteraard de Elfstedentocht.

Onder de schaatsgoeroes zijn er die de combinatie skaten-schaatsen op hoog niveau discutabel vinden. Maar het gonzende geluid van de wieltjes klinkt de Mulders nog altijd als muziek in de oren. Het is kennelijk allemaal ontstaan in de jaren negentig toen inline-skaten nog gewoon skeeleren heette en er in de regio hartstochtelijk werd gestreden om de Tijl-Cup. In de straten van Staphorst, Oldebroek en Hardenberg vergaapte het publiek zich massaal aan klasbakken als Dries van Wijhe, Henri en René Ruitenberg, Erik Hulzebosch en Arjan Smit. Uit die tijd groeide voor de tweeling de skatesport uit tot een liefde voor het leven. Deze week keerde hij met brons en goud terug uit Argentinië. Het Grote Kerkplein bleef leeg. Zoals gezegd, inline-skaten is in Nederland klein, maar Michel Mulder, de koning van het asfalt en het ijs, volgde de weg van zijn hart. Met twee wereldtitels en Olympisch goud is de trilogie voltooid. Daarom is hij voor mij nu al ‘Sportman van het jaar 2014’. Jammer Epke.

Harry Bouwhuis

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Harry Bouwhuis is als sportjournalist werkzaam voor onder meer De Stentor en De Swollenaer. Daarnaast maakt hij sport-items voor RTV Zoo. In 2006 stelde hij, met Michiel van Peppel, de succesvolle documentaire ‘Zwolse Strijd’ samen. In 2008 portretteerde Bouwhuis, met beeldend kunstenaar Henk Heideveld, bekende PEC-voetballers in het boek ‘Eregalerij’. Recenter leverde hij onder meer een bijdrage aan de verhalenbundel ‘Oost West, verhalen uit de Kop van Overijssel’ en werkte hij mee aan het boek ‘De finale van ‘77’. Hierin wordt de legendarische bekerfinale tussen PEC Zwolle en FC Twente in 1977 gereconstrueerd. Harry Bouwhuis verzorgt tweewekelijks een column voor Sportief Zwolle.

Michel Mulder, Skeeleren, Columns, Harry Bouwhuis

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws